23948sdkhjf

Fjernvarmepuljen er blevet forlænget – men gå nu ”all in

December er årets sidste måned, og det er naturligt, at det også er den måned, hvor der bliver sat sløjfe på årets sidste hængepartier og lavet ren tavle til det nye år.

Det må vi sige, at der blev gjort med fjernvarmepuljen. Den 10. november lukkede puljen med en oversøgning på 314,7 mio. kroner, og 26 ansøgninger, der blev mødt af et afslag på tilskud ved lukketid. Det er ellers på baggrund af, at der har været appeller og opfordringer fra Dansk Fjernvarme, kommuner, borgmestre og fjernvarmeselskaber til, at puljen ikke skal løbe tør. Puljen er sektorens mest effektive værktøj mod naturgasudfasningen og for fjernvarmeudrulningen nu og her.

Store som små fjernvarmeprojekter er vigtige i den samlede indsats mod den russiske naturgas og for den grønne omstilling, hvor vi bør og skal være ambitiøse i vores mål. Fjernvarmesektoren er allerede mere ambitiøse end regeringens egen klimafremskrivning, hvor man forventer 110.000 gasfyr tilbage i Danmark i 2035. Det er for uambitiøst.

Alene i år er der udarbejdet projekter med et konverteringspotentiale på mere end 45.500 naturgasfyr. Samlet har fjernvarmesektoren de seneste år lavet projekter med et potentiale på over 140.000 konverteringer.

Fjernvarme konverterer i bundter

Det er fjernvarmen, der kan konvertere store områder i bundter. Ofte uden tilskud, men andre steder er det helt afgørende, for at projektet bliver til noget og vi får alle med, sådan at gassen kan lukkes helt ned uden at forsyne enkelte husstande.

Derfor er det også ganske glædeligt at se, at regeringen landede en finanslov for 2024 med et meget bredt flertal i Folketinget og hvor der blev afsat 150 mio. kroner til fjernvarmepuljen, som skal sikre forsat støtte til udrulning af fjernvarme.

Beløbet er langt fra nok til at støtte alle de projekter, der modtog afslag i fra puljen i 2023, men det er stadig en vigtig anerkendelse af det arbejde, som fjernvarmesektoren udfører for Danmark i de her år.

Der skal i 2024 være midler nok i fjernvarmepuljen til at dække alle fjernvarmeprojekter, der har brug for fjernvarmepuljen. Førende eksperter er helt fremme at sige, at puljen også bør bestå i 2025 og 2026, hvis udfasningen af naturgas skal nås, og oplagte fjernvarmekonverteringer skal blive til noget.

Et stort ønske fra sektoren er, at forhandlingerne om udmøntningen af midlerne fra den Grønne Fond, som kommer til at foregå over vinteren og i foråret, tilgodeser flere midler til fjernvarmepuljen, så der er sikkerhed og vished for fjernvarmeudrulningen i Danmark.

Det er alfa-omega at udnytte de værktøjer, som er tilgængelige for at fortsætte tempoet for udfasning af naturgas og udrulning af grøn varme til danskerne.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078