23948sdkhjf

Top-10 fra 2023: Grønne hits fra energiklyngen

Spotify Wrapped, de ti bedste film, årets i dansk politik og Sportsgalla 2023. Julen og nytåret nærmer sig, og det betyder højsæson for årslister og kavalkader. Energisektoren slipper ikke, så her kommer Glenda Napiers bud på ti centrale plotpunkter fra energi-året, der snart går på held.

Af Glenda Napier, administrerende direktør, Energy Cluster Denmark

Juleferien og -freden nærmer sig, og mange af os får derfor tid til lidt ro og eftertanke i den sidste del af et travlt 2023, hvor dagene, ugerne og månederne er løbet som heste.

Trinbrættet til 2024 er en lejlighed til at se tilbage på et år, der både har budt på store udfordringer for energisektoren, men også masser af gode, grønne nyheder om udviklingen og omstillingen af vores branche i Danmark og i udlandet. Her kommer energiklyngens årskavalkade – en top-10 for 2023.

1. Dubai: I den sidste del af 2023 har vi set the beginning of the end for den fossile ære. Sådan beskriver FN’s Executive Secretary for klimaforandringer, Simon Stiell, aftaleteksten fra COP28 i Dubai fra de knap 200 lande, der har brugt de første uger af december på at forhandle om fremtiden for det globale klima. Der er talt meget om ambitionsniveau. Enkelte og eventuelt manglende ord i aftaleteksten og om værtslandet. Jeg hæfter mig ved et mål om at tredoble vedvarende energikilder og en fordobling af energieffektivisering globalt frem mod 2030 som et godt delresultat fra COPen.

2. En milliard kroner: Så mange penge har energiklyngen hjemtaget til grøn innovation i 2023. I det sidste kvartal har vi – sammen med en lang række partnere – hjemtaget over 750 mio. kroner til ti nye innovationsprojekter, der handler om sektorkobling, CO2-værdikæder, pyrolyse, udvikling af danske energiteknologier i udlandet. De sættes i gang nu – og vi glæder os til at være med i 2024.

3. Problemer til debat: Der er også sten på ruten mod den grønne omstilling. Det gælder fx den manglende logik i forhold til at hjemtage EU-midler til de danske universiteter. Aktuelt modregner man midlerne fra de europæiske puljer i det nationale forskningsbudget – og det er ikke så smart, hvis vi skal sikre et godt incitament for vores forskere, når det gælder deres gejst til grøn innovation. Vores bestyrelse er på sagen – og vi håber, at forholdene vores forskere bliver lavet om.

4. +500 medlemmer: Energy Cluster Denmark er intet uden medlemmerne, og dem er der mange af. I år er vores medlemsbase steget med 20 procent, og det er vi glade for. Medlemmerne kommer fra hele energisektorens økosystem, og er både virksomheder, forskere, forsyninger, kommuner og andre, der vil samarbejde om innovation.

5. Roadmap: Det er vigtigt at bruge sin tid på de rigtige ting. Det gælder i juledagene – og også resten af året, hvor alle innovationsprojekter i energiklyngen bliver igangsat med afsat i strategiske anbefalinger fra vores tætte partnere i de danske brancheorganisationer. Vi ser frem til at præsentere ruten for 2024 i begyndelsen af det nye år, hvor Green Power Denmark, Dansk Offshore, Megavind, Brintbranchen, Biogasbranchen, Synergi, DaCES og Dansk Fjernvarme igen hjælper os med den strategiske ramme for den grønne innovation i Danmark.

6. 85 innovationsprojekter: Viljen til at gå sammen i partnerskaber om energiteknologisk udvikling har aldrig været større i energiklyngen end nu. Det kan vi se i antallet af partnere i de mange projekter, der er aktive i regi af Energy Cluster Denmark. Næste år satser vi på at søsætte endnu flere – og måske skal du være med?

7. Alle led i værdikæden skal med: Konkurrencen til trods, har vi i 2023 set flere eksempler på, at store virksomheder sagtens kan samarbejde om emner, der gavner hele branchen. Det gælder fx i DecomBlades, hvor en række store vindvirksomheder har forpligtiget sig til at benytte nye materialepas for udtjente møller. Senest har Siemens Gamesa og Vestas også indgået et samarbejde om standardløsninger i samspil med hele værdikæden for vind. Alle er velkomne – og alle med kompetencer, der kan flytte industrien i en positiv retning, kan byde sig til.

8. Lys i de danske fyrtårne: Rundt om i vores regioner har vi flere erhvervsfyrtårne, der blandt andet handler om sektorkobling i Sydjylland og CO2 i Norddanmark. Flere af forløbene har netop fået nye midler til at fortsætte det gode arbejde fra Fonden for Retfærdig Omstilling. Det er glædeligt for alle, lokalt, regionalt og for hele Danmark.

9. Resultater: Energiklyngens medlemmer skaber en række konkrete resultater i de projekter, vi samarbejder om. Det gælder fx klimavenlige produkter og services, arbejdspladser, vækst, eksport og besparelser på de drivhusgasser, vi skal undgå. Vi gør os umage med at fortælle om alle de gode resultater, som skatteborgerne i Danmark er med til at betale for – sammen med de virksomheder, der er med i de enkelte projekter. I 2024 skruer vi op for det fokus, så alle kan se, at det batter noget at deltage i innovationsprojekter.

10. Missioner: Vi ser i stigende grad en branche, der arbejder missionsdrevet. Vores gode samarbejdspartnere fra Aalborg Universitet definerer fx sig selv som et missionsdrevet universitet, der vil række ud til omverden for at skabe løsninger og dele viden med verden. Vi er også en del af flere af de forløb under Innovationsfonden, der kaldes InnoMissions; missionsdrevene innovationspartnerskaber, der vil finde løsninger indenfor grønne brændsler og CCUS. 2023 har i den grad budt på partnerskaber, der er drevet mod nye mål – og mon ikke, det fortsætter i 2024.

Det er altid svært at udarbejde en liste, når der er masser af andre gode ting at fortælle. Hvis du har udfordringer eller idéer til løsninger, der kan bruges i den grønne omstilling, så kontakt mig eller mine kolleger i energiklyngen. Vi kigger gerne forbi – og har altid kaffe på kanden i et af vores kontorer, som du finder i rundt om i Danmark.

Glædelig jul og godt, grønt nytår til alle!

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078