23948sdkhjf

Energilagring kan gøre energifællesskaber rentable

Af Niels Dyreborg Nielsen, teknisk chefkonsulent, Dansk Center for Energilagring (DaCES)

Flere og flere virksomheder, institutioner, kommuner, boligforeninger og borgere ønsker at gå sammen i energifællesskaber, hvorved man lokalt kan udnytte vedvarende energi bedre, få billigere strøm og aflaste elnettet lokalt. Her kan energilagring i f kommercielle batterier og på sigt andre energilagringsteknologier gøre et energifællesskab mere robust.

Energifællesskaber er en klart defineret størrelse, som kommer fra EU og er gradvist implementeret i dansk lov. Fællesskaberne giver borgere og aktører mulighed for lokalt at blive en ligeværdig aktør på elmarkedet og bidrage til lokal grøn omstilling. Det sker ved, at borgere og lokale aktører producerer, forbruger og deler energi i et givent område.

Der er to typer energifællesskaber kaldet VE-fællesskaber og borgerenergifællesskaber. Centrale forskelle er, at VE-fællesskaber er omfattet af et nærhedsprincip (kun lokal deltagelse), inkluderer SMV’er og kræver deling af vedvarende energi, mens borgerenergifællesskaber ikke har nærhedskrav men til gengæld kun tillader små virksomheder.

Deling af elektricitet skal foregå via det kollektive elnet mod betaling i form af lokal kollektiv tarifering, som netselskaberne er ved at udvikle.

Et energifællesskab skal bestå af forskellige matrikler og juridiske enheder. Derfor er en almen boligafdeling, der trækker strøm fra solceller på eget tag og som lagrer strømmen i batterier i kælderen, for eksempel ikke et energifællesskab, da der her reelt kun er tale om en enkelt aktør.

Energifællesskaber må godt tjene penge til medlemmerne

Et energifællesskab må ikke have et kommercielt sigte. Det vil sige, at man ikke må udbetale udbyttet til ejerne. Udbyttet kommer i form af sociale, økonomiske og miljømæssige fællesskabsfordele, hedder det i bekendtgørelsen om energifællesskaber nr. 1069 af 30/05/2021.

”Men det betyder ikke, at et energifællesskab ikke må tjene penge, det må det rigtig gerne. Og det må gerne tjene rigtig mange penge, fordi så får dets medlemmer jo billigere strøm eller muligheder for at sætte mere vedvarende energi, lagringsteknologi eller ladestandere op lokalt,” sagde Stephan C. Krabsen, der er Community Manager i EBO Consult og næstforperson i Energifællesskaber Danmark, for nylig i et interview med DaCES.

Foreningen Energifællesskaber Danmark blev stiftet d. 16. august 2023 på baggrund af den overvældende interesse for energifællesskaber. Foreningen arbejder for bedre rammevilkår og udbreder og samler viden om energifællesskaber.

Det er ifølge Stephan C. Krabsen især en fordel at skabe et energifællesskab, når man har flere forskellige produktionsformer involveret og en vis mængde forbrug, der skal dækkes – herunder en række forskellige forbrugere, der meget gerne må have forskellige forbrugsprofiler.

Dermed får et man et jævnt og forskelligartet forbrug, der kan dækkes af fx solceller, vindmøller, fjernvarme og ikke mindst energilagring, som er med til at udjævne forskelligheder i energiforbrug og -produktion. Synergierne mellem lokale aktører øger lokal udnyttelse af ellers uudnyttede energistrømme.

Rammevilkår skal tilpasses fremtidens energisystem med fleksibelt forbrug

Energifællesskab Avedøre blev etableret i 2020 og var det første af sin slags i Danmark efter gældende regler. EBO Consult står for drift og administration af energifælleskabet, der er stiftet sammen med Hvidovre Kommune, Hvidovre Gymnasium, Avedøre Landsbylaug, Avedøre Fjernvarme a.m.b.a. og Filmbyen. Her har man blandt andet opsat solceller og ladestandere.

Men der er indtil videre kun meget få af disse energifællesskaber i Danmark. Det skyldes blandt andet, at rammevilkårene for etablering af fællesskaberne ikke er blevet tilpasset det fremtidige energisystem, hvor fleksibelt forbrug og dermed energilagring spiller en afgørende rolle.

Det satte DaCES i samarbejde med Tænketanken Axcelfuture og Tietgenfonden fokus på i et webinar den 22. november, hvor jeg var moderator. Webinaret blev optaget og kan findes på daces.dk.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063