23948sdkhjf

DI: - Elnettet minder om et hjulspor gennem vildmosen

Bekymring for udviklingen i Nordjylland, når der gives afslag på nye anlæg af energiparker på grund af skrantende elnet

Det er ikke kun nordjyske politikere, der er bekymrede over, at elnettet i Nordjylland er så ringe, at der ikke kan etableres nye energiparker i landsdelen.

Nu går organisationen Dansk Industri også på banen, efter nordjyske kommuner har søgt Indenrigsministeriet om at anlægge i alt 38 nye energiparker, men landsdelen er - som omtalt forleden i Nordjyske - slet ikke med på Danmarkskortet i regeringens udspil til mere vind- og solenergi på land.

Det er Dansk Industri (DI) ærgerlig over.

- Det er en skuffelse for hele Nordjylland og for nordjysk erhvervsliv. Nordjylland har jorden, vinden og lysten til etablering af vindenergi i stor skala, men får ikke muligheden af staten, og det er jeg ærlig talt lidt rystet over, siger Henrik Marcher Larsen, seniorchefkonsulent for DI i Nordjylland.

- Det er superærgerligt for den grønne omstilling både i Nordjylland og i resten af landet, og så er er det en mavepuster til det nordjyske erhvervsliv, fordi vi ved, at der med energiparkerne følger øgede erhvervsmuligheder og investeringer i industriområder.

Elnettet er underprioriteret

21 af de 38 nordjyske områder, der er er budt ind til anlæg af energiparker, er udgået på grund af manglende kapacitet i elnettet.

I Miljøministeriets "Screening for arealer til potentielle større energiparker på land" står der ud for foreslåede anlæg i både Brønderslev, Frederikshavn, Hjørring, Jammerbugt, Rebild, Vesthimmerland og Aalborg: "Kan ikke indpasses i transmissionsnettet før 2030."

Frustrerende

- Det er enormt frustrerende. Udbygningen af elnettet har ikke været prioriteret i mange år, og skaber stor bekymring blandt de nordjyske virksomheder. Det er meget ærgerligt, at de nordjyske ansøgninger bliver hældt af brættet af den grund, siger Henrik Marcher Larsen.

- Jeg håber meget, at staten vil investere i elnettet, for det giver jo ikke mening, at kommunerne gør sig umage og finder egnede steder til energiparker, og så falder det hele på gulvet, fordi vores infrastruktur i elnettet minder om et hjulspor gennem vildmosen. Det burde være som Nordjyske Motorvej.

Andre projekter i de nævnte kommuner samt i Mariagerfjord og Thisted er afvist med henvisning til konflikt med Natura 2000 eller på grund af forsvarets aktiviteter.

Kommenter artiklen (1)

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08