23948sdkhjf

Kulindustrien kan miste op mod en million job i grøn omstilling

Mange kulminer forventes at lukke i de kommende årtier, og det kan koste job, siger klimaorganisation

Den globale kulindustri kan miste næsten en million job i 2050 som følge af skift til andre energikilder.

Det viser en rapport fra klimaorganisationen Global Energy Monitor (Gem).

Her lyder det, at det er Kina og Indien, der står over for de største tab.

Hundredvis af kulminer forventes at lukke i de kommende årtier, efterhånden som deres levetid når deres afslutning, og lande erstatter kul med renere energikilder.

Ifølge projektleder Dorothy Mei fra Gem er regeringer nødt til at lægge planer for at sikre, at ansatte ikke lider under omstillingen til den renere energi.

Hun siger, at "lukninger af kulminer er uundgåelige", men at det samme ikke gør sig gældende for ansattes "økonomiske trængsler".

Klimaorganisationen har set på 4300 aktive og foreslåede kulmineprojekter rundt om i verden, der dækker en samlet arbejdsstyrke på næsten 2,7 millioner.

Ifølge Gem betjener omkring 415.000 mennesker kulminer, der muligvis ser ind i at indstille driften inden 2035.

Kinas kulindustri, der er den største i verden, beskæftiger i øjeblikket mere end 1,5 millioner mennesker, vurderer organisationen.

Ud af de en million jobtab, der forventes i 2050, vil flere end 240.000 alene være i Shanxi-provinsen i den nordlige del af landet.

Kinas kulsektor har i forvejen gennemgået adskillige bølger med omstrukturering i de seneste årtier. Her kæmper mange minedistrikter i nord og nordøst med at finde alternative kilder til vækst og beskæftigelse efter lukninger af kulminer.

- Kulindustrien har i det hele taget et notorisk dårligt ry for sin behandling af ansatte, siger Ryan Driskell Tate, Gem's programdirektør for kul.

- Vi har brug for proaktiv planlægning for ansatte og kulsamfund, så industrien og regeringerne vil forblive ansvarlige over for de ansatte, der har taget de værste stød så længe, lyder det videre.

/ritzau/Reuters

Artiklen er en del af temaet Udland.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078