23948sdkhjf

Kompetente elektrikere kan forebygge strøm-ubalancer i elnettet

Opfordring fra Green Power Denmark og TEKNIQ Arbejdsgiverne: Fordel installation af varmepumper, ladeudstyr til elbiler og andre apparater med større elforbrug på forskellige faser. Også i forhold til solceller og batterier kan det gavne kunder og elnet, at elektrikere udnytter deres erfaringer og viden.

Elforbruget på lavspændingsnettet (0,4 kV) stiger formentlig markant de næste år. Hvis opladning af elbiler og opvarmning med varmepumper sker på samme fase i et villakvarter, kan det forårsage overbelastninger – og ultimativt afbrændte transformerstationer og lokale blackouts.

For at sikre en høj elkvalitet også fremover inviterer Green Power Denmark og TEKNIQ Arbejdsgiverne elnetselskaber og elektrikere/installatører til samarbejde:

– I den optimale verden bliver alle større el-apparater installeret på alle tre faser, men sådan er apparaterne ikke udviklet. Derfor bliver vi nødt til at appellere til elektrikere og installatører om at udnytte deres erfaringer fuldt ud og sprede forbruget fra de nye installationer på flere faser, siger konsulent Peter Egestad fra Green Power Denmark, der repræsenterer de knap 40 danske elnetselskaber, i en artikel på Green Power Denmarks hjemmeside. 

Elnetselskaberne er i fuld gang med at øge deres investeringer til vedligeholdelse og udbygning af deres elnet. En nylig analyse, ’Elnet til meget mere’, fra Green Power Danmark opsummerer indsatsen til 49-57 mia. kr. frem til 2030. På blot syv år skal netselskaberne nedgrave ca. 27.000 km kabler og etablere ca. 17.000 netstationer.

Fare for blackout og brand

Omfanget af investeringer kan holdes nede med fleksibelt elforbrug og generel omtanke i alle led – herunder blandt de gode folk, der installerer elektrisk isenkram.

TEKNIQ Arbejdsgiverne bakker op om et tæt samarbejde mellem elnetselskaberne og sine medlemmer om at udnytte elnettet mere effektivt:

– Hvis elektrikerne, når de tilslutter en varmepumpe, undgår fasen med den laveste spændingsvisning, så har de allerede gjort noget godt, siger teknisk konsulent Mads Risgaard Knudsen fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Fokus på apparater med størst forbrug

Flere elnetselskaber har fået udfordringer på grund af overbelastning som følge af for mange apparater på samme fase. Mest offentlig opsigt har det vakt, at 335 kunder i en lavenergibebyggelse midt i Fredericia oplevede et strømafbrud en kold juleaften 2022. De berørte husstande havde alle varmepumper (57 stk.) installeret på samme fase.

– Jeg håber, at vi kan sprede budskabet om, at vi skal samarbejde om at udnytte elnettets kapacitet mere hensigtsmæssigt. Det kan ske ved, at elektrikere og installatører spreder nye apparater – varmepumper, ladepunkter til elbiler, vaskemaskiner, blæsere og andet – på forskellige faser. Indsatsen handler simpelthen om at undgå at placere de største elforbrug på samme fase i et lokalområde, siger Peter Egestad.

TEKNIQ Arbejdsgiverne er enige, fremgår det af artiklen på Green Power Denmarks hjemmeside.

– Ved nye udstykninger for eksempel i et villakvarter er det en god idé fra hus til hus at rotere de største forbrugsenheder på faserne, siger Mads Risgaard Knudsen.

Tilfredse kunder og glade elnetselskaber

Anbefalingen om at rotere forbrugsenhederne mellem L1, L2 og L3 gælder også for elproducerende solceller og batterier. Green Power Denmark opfordrer også her elektrikere og installatører til at tænke over hvilken fase, der vil gavne elnettet mest, når der er gang i produktion og ladning/afladning.

– En gennemtænkt installation giver tilfredse kunder for elektrikere og installatører. Afbrud er skidt både for kunder på elnettet og for elnetselskaberne, så vores medlemmer – altså elnetselskaberne – kommer til at følge det her tættere og tættere i takt med, at distributionsnettet bliver presset af elektrificeringen, siger Peter Egestad.

Mads Risgaard Knudsen understreger, at hans medlemmer gerne hjælper til med en mere effektiv udnyttelse af elnettet – men også, at der faser eller ej ofte at brug for hurtige og kraftige forstærkninger af det eksisterende elnet.

Udover en direkte appel til elektrikere og installatører finder Green Power Denmark og TEKNIQ Arbejdsgiverne det vigtigt at forsøge at nå de unge på landets uddannelsessteder.

– Vi stiller gerne vores viden til rådighed, siger Peter Egestad.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen (1)
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109