23948sdkhjf

Russisk gas gennem Ukraine kan være fortid næste år

En aftale mellem Ukraine og Gazprom står for fem procent af Europas gasimport. Aftalen udløber næste år

En af de sidste færdselsårer, der bringer russisk gas til Europa, kan blive lukket ved udgangen af næste år, når Ukraines kontrakt med det russiske statsejede energiselskab Gazprom udløber.

Det skriver avisen Financial Times torsdag på baggrund af et interview med den ukrainske energiminister, Herman Halusjtsjenko.

Ruten gennem Ukraine står for fem procent af Europas gasimport.

Chancen for, at Ukraine og Moskva kan blive enige om at forny den femårige aftale, der først blev indgået i 2019, er meget lille, siger energiministeren.

- Jeg kan fortælle dig, at vi forbereder vores system på en nedskæring i forsyningerne, siger han til Financial Times.

Ministeren siger, at han ikke kan forestille sig, at Ukraine vil have bilaterale forhandlinger med Rusland om at forny aftalen på grund af den russiske invasion af Ukraine i februar sidste år.

Ruslands beslutning om at skære ned på leverancerne af gas til Europa sidste år udløste en energikrise, der fik inflationen til at stige og hævede leveomkostningerne i hele Europa.

Flere gasruter blev slukket, men den gennem Ukraine var en af to, der fortsatte med at forsyne Europa med gas, skriver Financial Times.

Data fra energikonsultvirksomheden ICIS viser, at gassen gennem Ukraine udgjorde halvdelen af Østrigs gasimport i maj. I Slovakiet udgjorde ruten gennem Ukraine 95 procent af importen i maj.

Det er første gang, at Ukraine anerkender, at kontrakten med Gazprom sandsynligvis kommer til at udløbe uden at blive forlænget.

Uden ruten gennem Ukraine vil den eneste rørledning, der transporterer gas fra Rusland til Europa være TurkStream. Den forsyner lande i det sydøstlige Europa med gas og stod i maj for under tre procent af Europas gasimport.

I 2019 mæglede en EU-delegation mellem Ukraine og Rusland om en aftale om rørledningen.

Halusjtjenko siger til Financial Times, at det kan tænkes, at europæiske politikere vil genforhandle kontrakten. Analytikere vurderer dog, at det næppe er sandsynligt på grund af den diplomatiske situation med Rusland.

Artiklen er en del af temaet Udland.

Læs mere om: gas
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095