23948sdkhjf

To ugers høring om kabelføringen til energiøen

Som led i miljøvurderingen af Energiø Bornholm har Miljøstyrelsen åbnet to ugers supplerende høring om fem kabelruter på Bornholm og placeringen af projektets omformerstation på Sjælland

Planlægningen af energiøen på Bornholm er nu så langt, at Energinet har udpeget fem ruter, hvor der kan nedgraves kabler fra den sydbornholmske kyst og til det sted, hvor energiøens omformerstation skal bygges. 

Kabelruterne indgår den supplerende høring, som Miljøstyrelsen netop har skudt i gang som led i miljøkonsekvensvurderingen af projektet.  

Miljøkonsekvensvurderingen af energiøens omfatter energiøens omformerstationer på Bornholm og Sjælland samt kablingen  på Bornholm og kablingen mellem Bornholm og Sjælland.   

Den supplerende høring omhandler primært placeringen af energiøens kommende omformerstation ved Solhøj i Høje-Taastrup Kommune, hvor kommunen tidligere i år foreslog en justeret placering, men Energinet bruger også høringen til at indsnævre det udpegede kabelområde.

Fem kabelruter lokaliseret

- Vi har lavet forskellige undersøgelser af undergrunden og naturen i området på Sydbornholm, så vi nu ved, hvor det er bedst at placere kablerne. Det betyder, at vi har indsnævret det store område til nedgravning af kabler til fem kabelruter, der løber fra kysten i Sose og Arnager Bugt og ind til den kommende station, siger Tove Krogh Stockmarr, der er projektleder for miljøkonsekvensprocessen på land for Energiø Bornholm i en nyhed fra Energinet. 

De valgte kabelruter er 150 meter brede, mens bredden på selve kabelgraven inklusive arbejdsareal er 30-50 meter. Det giver mulighed for at justere den eksakte kabelplacering, og så kræver kabelinstallationen et 50 meter bredt arbejdsbælte til gravemaskine, kørevej og de store kabeltromler. 

- Vi går ud med nogle relativt brede bælter, så vi er sikre på, at vi har lavet en grundig miljøvurdering af det område, hvor vi kan komme til at arbejde, siger Tove Krogh Stockmarr.

i kontakt med lodsejerne

Energinet oplyser, at den endelige kabelplacering vil blive fastlagt på baggrund af resultatet fra miljøundersøgelserne og efter aftale med lodsejerne, som Energinet har været i kontakt med. 

Størstedelen af kabelruterne ligger på landbrugsjord, og når kablerne er installeret, kan jorden dyrkes igen. Men der kan ikke bygges oven på kablerne eller plantes træer med dybe rødder. 

Den supplerende høring har indskrænket det oprindelige bruttoområde til omformerstationen på Bornholm til 107 hektar, som Energinet har søgt Bornholms Regionskommune om at udarbejde lokalplan for.

Læs mere om Energiø Bornholm her 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094