23948sdkhjf

Forsinket VE-udbygning øger danskernes elregning med 25 milliarder kroner

Blot få års forsinkelse i udbygningen af havvind og landbaseret grøn energi øger Danmarks samlede elregning markant, viser ny analyse fra Green Power Denmark

En ny analyse fra Green Power Denmark viser,  at selv små forsinkelser i Europas udbygning af havvindmøller på 2,5 år og grøn energi på land med 1 år vil øge Danmarks samlede elregning med op mod 25 mia. kr. om året fra 2030.

Forsinkelserne giver mindre billig, grøn strøm til rådighed, og andre dyrere anlæg må træde til for at dække efterspørgslen. Et større elforbrug til eksempelvis PtX end oprindeligt forudsat vil have samme effekt, viser beregningerne, som præsenteres på Green Power Denmarks topmøde i Bella Arena i dag, onsdag.

- Grøn strøm er vores forsikring mod energikriser, høje elregninger, ustabil forsyningssikkerhed og klimaforandringer. Derfor skal vi i gang nu med at bygge morgendagens energisystem, der leverer masser af grøn, sikker og billig energi - til os alle. Uret tikker. Hvert år tæller. Vi kan ikke bare sige 'skidt pyt', så kommer den havvindpark eller det solcelleanlæg først næste år, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.

Omvendt være en gevinst på op til 15 mia. kr. om årligt, hvis udbygningen af grøn energi i Europa sker bare 10 måneder hurtigere end målsætningerne for 2030. Oveni falder elprisens følsomhed overfor prisudsving på fossil energi, som udløste energikrisen, i takt med at strømproduktionen bliver grøn. 

I Danmark har politikerne netop truffet aftalt et historisk stort udbud af 9-14 GW havvind, og resten af Europa har også store klimaambitioner. 

- Men jeg kan godt blive bekymret for den hastighed, vi bevæger os med. Især for udbygningen af vindmøller og solceller på land, der er den billigste form for grøn energi. I øjeblikket spænder langsommelige godkendelsesprocesser og myndighedsbehandling ben. Vi skal fjerne de mange snubletråde, så energibranchen hurtigt kan få spaden i jorden. Og så skal vi træffe flere politiske beslutninger, der accelererer elektrificeringen og dermed presser de fossile brændsler ud af transport, opvarmning og industri.

Stærk energiinfrastruktur sænker elpris

I morgendagens energisystem, som er baseret på store mængder vind- og solenergi, vokser behovet for at flytte strøm på tværs af grænser, som kan udligne ubalancer mellem produktion og forbrug lokalt og øge forsyningssikkerheden.

Green Power Denmarks analyse viser, at et Europa, der er forbundet af en stærk el- og brintinfrastruktur, giver lavere elpriser i de fleste lande, uden at prisen stiger i resten. Især vil det komme forbrugerne i Centraleuropa til gavn, da de ligger langt fra de gode havvindressourcer.

- El- og brintinfrastruktur er rygraden i morgendagens energisystem. Hvis ikke vi udbygger infrastrukturen rettidigt over hele Europa, kan den grønne energi ikke komme ud til husstandene og virksomhederne. Det vil føre til store regionale prisforskelle på strøm, hæmme forsyningssikkerheden og mindske sandsynligheden for at vinde klimakampen, siger Kristian Jensen.

Analysen indgår i Elpris Outlook 2023, "Aldrig mere energikrise", som Green Power Denmark offentliggør senere på sommeren. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078