23948sdkhjf

100 millioner til erhvervsfyrtårne, CCS, grøn energi og sektorkobling

Fonden for Retfærdig Omstilling investerer nu 100 millioner kroner i de lokale erhvervsfyrtårne i Nord- og Sydjylland. 

- Erhvervsfyrtårnene rummer store grønne og erhvervsmæssige potentialer, vurderer fonden. 

Erhvervsfyrtårnet i Sydjylland har etableret et Nationalt Center for Grøn Energi og Sektorkobling og der arbejdes blandt andet for at skalere power-to-X anlæg, for at kunne udnytte overskudsvarme i fjernvarmenettet. I Nordjylland er der bl.a. igangsat test- og demonstrationssites ved de eksisterende punktkilder for CO2-udledning, og behovet for nye kompetencer er kortlagt.

- I både Nordjylland og Sydjylland spiller erhvervsfyrtårnene en afgørende rolle i arbejdet frem mod klimaneutralitet og fyrtårnene er derfor også afgørende for, at vi får det fulde udbytte af de store erhvervspotentialer, som omstillingen til en klimaneutral økonomi giver. Med Fonden for Retfærdig Omstilling har vi fået mulighed for at styrke fyrtårne yderligere, siger Peter Hansen, der er CEO for energiteknologi-virksomheden Welltec og formand for indstillingsudvalget for Fonden for Retfærdig Omstilling. 

De 100 millioner kroner blev i forbindelse med  den politiske aftale om en ny reformpakke for dansk økonomi i januar 2022 øremærket fra Fonden for Retfærdig Omstilling til stærke lokale erhvervsfyrtårne. Midlerne udmøntes nu, og de er målrettet udvikling af nye, grønne teknologier og kompetencer

Rådgivning og investeringer

Midlerne kan støtte aktiviteter såsom indkøb af rådgivning, investeringer i bygninger og anlæg, forskning og udvikling samt analyser. Ansøgere kan også søge støtte til at løfte de grønne kompetencer hos de medarbejdere og ledere, som skal drive udviklingen. 

Og det bliver der brug for i fremtiden, understreger Jesper Frost Rasmussen, borgmester i Esbjerg Kommune og medlem af indstillingsudvalget for Fonden for Retfærdig Omstilling:

- I Sydjylland går oliearbejderne - populært sagt - i land og skal hjælpe med at opbygge en ny industri, bl.a. inden for Power-to-X – produktionen af grønne brændstoffer. Vi forventer, at der opstår en masse nye, mindre industrier, og både her og hos underleverandørerne ligger der potentielt mange arbejdspladser, siger Jesper Frost Rasmussen og fortsætter: 

- Med midlerne fra Fonden for Retfærdig Omstilling får vi mulighed for at accelerere udviklingen i erhvervsfyrtårnene i både Sydjylland og Nordjylland yderligere, og jeg glæder mig over, at vi nu sætter turbo under de indsatser, der allerede er sat i gang, så vi kan hjælpe de små og mellemstore virksomeder, der skal deltage i opbygningen af de nye værdikæder.

Danmarks i alt otte lokale erhvervsfyrtårne blev for alvor igangsat i 2022 med Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses støtte på knap 600 mio. kr. fra REACT-EU. Målet med erhvervsfyrtårnene er at fremtidssikre Danmarks erhvervsmæssige styrkepositioner og skabe vækst og arbejdspladser. Regeringen og et flertal af Folketingets partier har foreløbig afsat ca. 1 mia. kr. til udvikling af erhvervsfyrtårnene.

Sådan får du del i pengene

• Der er afsat op til 100 mio. kr. til indsatsen "Et sammenhængende Danmark med stærke lokale erhvervsfyrtårne".

• Ansøgere kan være eksisterende konsortier eller nye tilsvarende samarbejder mellem relevante aktører. Aktørerne kan fx være private virksomheder, videninstitutioner, klynger, erhvervshuse og andre offentlige og private parter.

• Kun aktiviteter, der skaber effekter i Nord- og Sydjylland, er støtteberettigede, og projekter skal være afsluttet inden for tre år.

• Ansøgningsfristen er den 24. august 2023 kl. 12.00.

Kilde: Fonden for Retfærdig Omstilling

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078