23948sdkhjf

Energistyrelsen åbner for etablering af direkte linjer

Folketinget har vedtaget en revideret elforsyningslov, der muliggør direkte linjer, det vil sige elektricitetsforbindelser, der kobler produktions- og forbrugsanlæg direkte, og som helt eller delvist erstatter benyttelsen af det kollektive elforsyningsnet.

Det er derfor nu muligt at ansøge om tilladelse til etablering af direkte linjer hos Energistyrelsen.

Det er med vedtagelsen af den reviderede elforsyningslov (L37), at der nu er banet vej for, at der kan ske en større grad af samplacering af VE-produktion og forbrug via de direkte linjer. 

Direkte linjer skal give energisektorens mange aktører et bedre incitament til at koble elproduktion og elforbrug direkte, helt eller delvist uden om det kollektive elforsyningsnet.

- Derved bliver direkte linjer et centralt værktøj til at sikre en øget anvendelse af vedvarende energi og grønne teknologier til elektrificering af transport og varmesektoren, for eksempel via PtX og varmepumper, og skal derfor være med til at sætte yderligere skub på den grønne omstilling. Når man fører strømmen direkte til forbrugsanlægget, vil direkte linjer desuden være med til at sikre en bedre udnyttelse af det kollektive elnet, specielt i områder, hvor der er en stor produktion af grøn strøm, uden at det kræver en massiv udbygning af elnettet, skriver Energistyrelsen i en pressemeddelelse. 

Sådan søger du om en direkte linje

Ønsker du at etablere en direkte linje, skal du søge om tilladelse hos Energistyrelsen. Bekendtgørelse om tilladelseskriterier, vilkår og ansøgningsproces for etablering af direkte linjer på land- og søterritoriet, som træder i kraft per 1. maj, fastsætter, hvilke kriterier og betingelser der skal være opfyldt for, at Energistyrelsen kan give tilladelse til etablering af en direkte linje.

På Energistyrelsens hjemmeside kan du finde mere information om de gældende kriterier og betingelser og læse Energistyrelsens ansøgningsvejledning for direkte linjer.

Hvad er en direkte linje?

En direkte linje er en elektricitetsforbindelse, der kobler produktions- og forbrugsanlæg direkte, og som helt eller delvist erstatter benyttelsen af det kollektive elforsyningsnet. 

Direkte linjer er således en undtagelse til hovedreglen om, at al transport og distribution af elektricitet sker via det kollektive elforsyningsnet.

En direkte linje kan fuldstændig erstatte det kollektive net ved at levere elektricitet direkte mellem forbrug og produktion, uden at hverken produktions- eller forbrugs-anlægget er tilsluttet til det kollektive elforsyningsnet.

Kilde: Energistyrelsen

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078