23948sdkhjf

Vindmøllegigant køber dansk: Kæmpe testbænk på vej til Belgien

R&D Test Systems, der er en førende dansk leverandør af testsystemer til vindmøller, har modtaget en opfølgende ordre fra den belgiske producent af vindmøllegear, ZF Wind Power, på udvikling og levering af en ny end-of-line-testbænk.

Testbænken skal bruges til at verificere systemfunktionaliteten på nogle af verdens største producerede powertrains, herunder gearkassen, generatoren og hovedaksel-lejearrangementet, før de sendes videre til OEM'erne.

Med R&D Test Systems' automatiserede ledarmskobling-koncept vil monteringstiden per enhed være reduceret med op til 90 procent, hvilket gør det muligt at teste to powertrains om dagen.

End-of-line-testbænken vil blive leveret til ZF Wind Powers produktionsfabrik i Lommel i Belgien i efteråret 2023. I begyndelsen af 2022 blev R&D Test Systems også udvalgt til at levere en 30 MW-valideringstestbænk til ZF Wind Powers Test & Prototype Center på samme site.

- Vi er utrolig glade for at have fået denne opfølgende kontrakt og indgå i et samarbejde med ZF Wind Power om to af de kraftigste testbænke. Dette er en anerkendelse af vores kompetencer inden for udvikling af testsystemer til testning af high-power havvindmøller både på produktions- og prototypeniveau, siger Peter Ulrikkeholm, CEO, R&D Test Systems.

Kræver omfattende test

De endelige tests udføres, før powertrain-enheden forlader fabrikken, og dermed sikrer end-of-line-testbænken slutproduktets kvalitet og ydeevne.

- En end-of-line-testcyklus kontrollerer systemets funktion under belastning ved at teste hydraulikken, sensorforbindelser samt gearenes kontaktmønstre og ved også at kontrollere smøring, temperatur, tryk samt støj- og vibrationsniveauer, forklarer Martin Knops, chief technology officer (CTO) hos ZF Wind Power.

En endelig gennemskylning af gearkassen betyder, at den er klar til at køre fra første dag.

- Gearkassen er en af de mest komplekse dele i en vindmølle på grund af de mange dynamiske undersystemer, der interagerer. Det komplette powertrain kræver derfor en række endelige højbelastningstests, før det tages i brug. Efter vores opfattelse vil denne testbænk, når den først er oppe at køre, være den kraftigste testbænk i vindkraftindustrien, forklarer Peter Winther, der er key account manager hos R&D Test Systems.

Testbænken til ZF Wind Power udfører vindbelastningstests og drives af den mere end 15 MW store motor med et drejningsmoment på 18 MNm, hvilket gør det muligt at teste enheden ved ekstremt høje belastningsniveauer.

- Denne endelige test sikrer, at powertrain-enheden og alle dens forbindelser fungerer efter hensigten, selv når den udsættes for et drejningsmoment, der er 5.000 gange højere end Formel 1-biler, tilføjer Peter Winther.

Sparer tid ved montage

Kranen, der er valgt til testbænken, kan løfte op til 300 tons og vil løfte og placere offshore powertrains præcist i testbænken, hvis højeste punkt måler seks meter over jorden. Tre automatiserede hydrauliksystemer sætter derefter powertrain-enheden på plads ved hjælp af ledarmskoblingen, hvorved testmotoren forbindes til powertrain-enheden.

- Montering af powertrains af denne størrelse er tidskrævende, da der bogstaveligt talt skal laves hundredvis af forbindelser, både mekaniske og elektriske, såvel lavspænding som højspænding. Vores design inkluderer et komplet højspændingsdrivsystem med en automatiseret forbindelsesløsning, der vil optimere processen for montering af powertrains. Demontering og frakobling af den verificerede enhed vil tilsvarende drage fordel af den automatiserede proces. Dette sparer manuelt arbejde og er en kæmpe fordel for end-of-line-testning, når produktionsflowet er meget vigtigt. Konceptet gør det muligt for ZF Wind Power at teste to enheder om dagen, siger Peter Winther afslutningsvist.

R&D Test System vil bruge sit gennemprøvede automatiserede ledarmskoncept, der er designet til at forbinde 15 MW-motoren og powertrain-enheden, og derfor skal være robust nok til at kunne håndtere de enorme belastninger, samtidig med at det skal være tilstrækkeligt fleksibelt til at kunne foretage hurtige omstillinger.

Det tekniske team, der består af specialister inden for software, mekanik, lavspænding, højspænding, bygge- og anlægsarbejde samt hydraulik, har allerede påbegyndt arbejdet med at udvikle end-of-line-testbænken på R&D Test Systems' hovedkvarter i Hinnerup ved Århus.

Se nøgletal for:
Læs mere om: vindmøller
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.593