Grønt brintudbud på 1,25 milliarder kroner er åbnet
Onsdag kickstartes dansk produktion af grøn brint. Det sker med åbningen af Power-to-X-udbuddet, der skal udmønte 1,25 milliarder kroner til produktionen af grøn brint.
Det skriver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.
Samtidig har klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) i Berlingske løftet sløret for en plan om massiv udbygning af havvind. Produktion af den grønne brint er baseret på havvind.
Onsdag holder regeringen møde om de grønne initiativer på Marienborg.
- Vi investerer nu massivt i den teknologi, der omdanner grøn strøm til brint til industrien og til brændstoffer, som kan få fly på vingerne og hældes i tanken på et skib, siger Lars Aagaard ifølge pressemeddelelsen.
Han fortæller videre til Berlingske, at står det til ham, skal 30 procent af Danmarks samlede havareal reserveres til havvindmøller. I dag er andelen 15 procent.
I Berlingske lægger ministeren op til, at selskaber skal have lov til at sætte endnu flere vindmøller op per kvadratmeter havareal. Det kaldes på fagsprog "overplantning".
Hos Dansk Industri håber man også på en fordobling af arealet.
- Nu handler det om at få en politisk aftale om udbud af mere dansk havvind på plads, så vi får handling bag tallene, siger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.
Power-to-X er en teknologi, der ved hjælp af elektrolyse bruger elektricitet (power) til at spalte vand til ilt og til brint, der kan indgå i brændstoffer, kemikalier og materialer (X).
- Danmark har i kraft af de gode forhold for vindenergi et enormt potentiale for at bidrage og blande sig i toppen af det globale marked, skriver ministeriet.
I den såkaldte PtX-aftale fra 2022 var der enighed om, at Danmark skal sigte efter at bygge fire-seks gigawatt elektrolysekapacitet i 2030. Udbuddet skal bidrage til at nå det mål.
I den danske hovedorganisation for brint, Brintbranchen, er der glæde over, at udbuddet nu er sat i gang.
- Udbuddet giver producenterne et nødvendigt rygstød på vejen mod skala og kommercialisering. Det er blandt de første af sin slags i Europa, og kommer til at være en af de grundsten, som en bæredygtig og levedygtig industri skal stå på. Det er vigtigt for den grønne omstilling, for europæisk forsyningssikkerhed og for dansk økonomi, siger Brintbranchens direktør, Tejs Laustsen Jensen, i en pressemeddelelse.
- PtX-udbuddet er med til at skubbe på udviklingen, men initiativet kan naturligvis ikke stå alene. Det er ikke mindst vigtigt, at Danmark har nok vedvarende energi til rådighed til brintproduktionen, og det er derfor også rigtigt positivt, at regeringen nu tager tiltag for at etablere mere havvind til brintproduktion. Og så er det afgørende, at vi får en dansk brintinfrastruktur på plads, tilføjer han.
/ritzau/