23948sdkhjf

Statsstøttede brændselsceller for 1,3 milliarder kroner

Igennem 17 år har staten skudt omkring 1,3 mia. kr. i udviklingen af brændselsceller. Ny undersøgelse viser, at virksomhederne forsat er afhængige af den statslige støtte.
Det skriver Ingeniøren.

Det er ikke småpenge, den danske stat har brugt på udviklingen af brændselsceller herhjemme. Men selvom staten de seneste 17 år har støttet branchen med omkring 1,3 mia. kr., kan branchen tilsyneladende endnu ikke stå på egne ben.

En analyse, som Ingeniøren har foretaget blandt landets førende firmaer indenfor brint, viser således, at kun én ud af syv virksomheder, der arbejder med udvikling af brint- og brændselsceller, kan klare sig uden offentlige støtte. Alligevel vil ingeniør og ph.d. fra MIT og lektor på CBS, Christian Kampmann, der i en årrække har fulgt den danske energipolitik, ikke betegne den danske udvikling som en fiasko:

- Historien har lært os, at det er svært at forudsige, hvornår en teknologi bliver en vinder. Det er et lotteri. Dels er forskning i sig selv en uforudsigelig størrelse, og dels er det kommercielle aspekt svært at forudsige, siger han til Ingeniøren.

Christian Kampmann understreger videre overfor Ingeniøren, at den statslige støtte ikke er givet på et rent fagligt grundlag, men derimod er givet ud fra en tro på, at teknologien kan blive en succes. Og han mener netop, det er statens rolle, at træde ind, der hvor investeringen er forbundet med mange risici for private virksomheder, skriver Ingeniøren.

Men selvom de fleste brændselscellevirksomheder stadig er afhængig af statsstøtte, kan flere af de virksomheder, som Ingeniøren har talt med, ifølge mediet berette om stigende salg af komponenter og brændselsceller.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078