23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Salg af din virksomhed i metalsektoren

Beslutningen om at sælge din virksomhed i metalsektoren kan være kompleks, men ofte relevant af årsager som pensionering eller behovet for diversificering af investeringer. Forskellige salgsstrategier, inklusive traditionelle aktiesalg og komplekse metoder som "pre-exit" eller management buy-outs/in, er til rådighed. De aktuelle markedstrends i den danske metalsektor omfatter fokus på bæredygtighed, automatisering, digitalisering og stigende råvarepriser. Disse trends kan skabe både udfordringer og muligheder for virksomhedsejere. Salg af virksomheder i metalsektoren kan give muligheder for vækst og tilpasning til det skiftende markedsklima gennem adgang til nye kompetencer og kapital. Fusioner kan også være en vej til stordriftsfordele og styrket konkurrenceevne for mindre virksomheder.

Hvorfor sælge sin virksomhed?
Det kan være svært at træffe beslutningen om at sælge sit hjertebarn. Dog bliver det relevant før eller senere for næsten alle iværksættere og virksomhedsejere som følge af en række forskellige årsager. Nærmer pensionsalderen sig og du skal sikre den fremtidige ledelse af virksomheden eller er det tid til at diversificere pensionsmidlerne, der er investeret i virksomheden? Er dit fokus på iværksætteri og kreativitet i stor grad blevet erstattet af lederrollen i takt med at din virksomhed har haft vokseværk? Eller ser du strategiske muligheder igennem konsolidering, som kan bane vejen for yderligere vækst og sikre din virksomheds markedsposition? I så fald kunne et (eventuelt delvist) virksomhedssalg være løsningen. 

Hvilke strategier findes der?
Afhængigt af den enkelte virksomhedsejers visioner og ønsker, findes der forskellige strategier, som alle har deres egne fordele, men som alle har samme ultimative formål om at sælge ejerens virksomhed. 
I tillæg til den klassiske løsning, hvor 100% af virksomhedens aktier bliver solgt til en ekstern part på én gang, kan man også foretage en såkaldt ”pre-exit”. I en pre-exit strategi sælger virksomhedsejeren grundlæggende sine aktier typisk af to omgange med 3-5 års mellemrum. Dette giver virksomhedsejeren mulighed for at realisere en del af sine aktiver samtidig med fortsat at være en del af den kommende vækstperiode, som virksomheden vil opleve, når den får tilført ny kapital. Derved opnår ejeren både fordelene ved at få spredt en del af sin risiko og stadig have et lod i det nye væksteventyr. 
Dog er det ikke altid nødvendigt eller ønsket at finde en ekstern køber til at føre virksomheden videre. Sommetider sker det, at den siddende ledelse køber virksomhedsejeren ud, i et såkaldt management buy-out (MBO), hvilket ofte kan give ejeren ro i sindet med henblik på den videre virksomhedsførelse og fremtidige situation for de ansatte. Alternativt kan en mangement buy-in (MBI), hvor et ledelsesteam udefra overtager virksomheden, også være en interessant indgangsvinkel for mange ejere. 


Hvilke nuværende markedstrends påvirker den danske metalsektor?
Langt de fleste sektorer er påvirket af en lang række nationale og internationale markedstrends. Dette er ikke nogen undtagelse for den danske metalsektor, som også på nuværende tidspunkt skal tilpasse sig til en række nye forhold:

  • Et af de væsentligste fokusområder for den danske metalsektor omhandler bæredygtighed. Virksomheder har som aldrig før haft fokus på at nedbringe deres CO2-aftryk og optimere deres produktionsprocesser for at leve op til nye krav og standarder.
  • Implementering af automatiserede produktionssystemer og -anlæg er en vital brik i spillet om at forblive konkurrencedygtig i en industri, hvor omkostningseffektivitet spiller en stor rolle.
  • Øget digitalisering og brug af avanceret teknologi såsom robotter, big data og Internet of Things (IoT).
  • Priserne på råmaterialer, som f.eks. metal- og malm skrot, har været kraftigt stigende under pandemien og den internationale leveringskrise.

Hvorfor danske iværksættere i metalsektoren kan vækste gennem virksomhedssalg
Som konsekvens af de nuværende markedsforhold og generelle trends er det vigtigere end nogensinde før at være forberedt på at tilpasse sig det nye markedsklima. Derfor kan der være fordele og vækstmuligheder ved at søge nye kompetencer og kapital ved at sælge (en del af) sin virksomhed. Det kræver nemlig store investeringer, som ikke nødvendigvis alle virksomheder har mulighed for at foretage, for at være på forkant eller førende indenfor bl.a. automation, digitalisering og bæredygtighed. Og uden de nødvendige investeringer kan selv de bedste konkurrencefordele forsvinde. 


Hertil har mindre virksomheder mulighed for at opnå forbedrede stordriftsfordele og bedre konkurrenceevne ved at fusionere med andre virksomheder og derved stå stærkere sammen i markedet. På denne baggrund ser metalsektoren i Danmark en trend med fortsat konsolidering. 

Marktlink Mergers & Acquisitions ApS
Tuborg Boulevard 12, 3rd floor
2900 Hellerup
Gentofte Kommune
Danmark

Kontaktperson

JFD
Jesper Fogh Duelund
j.duelund@marktlink.com

Send til en kollega

0.047