23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Optimering af vindenergi: Evaluering af det første år med Spica Retrofit Controller

Filskov, Danmark - "Vores turbine kører nu perfekt og viser de store fordele ved at levetidsforlænge en ældre vindmølle," udtaler CTO hos Spica Technology, Anders B. Jensen.

 

Vi er begejstrede for at dele den seneste opdatering om vores vellykkede opgradering af Nordex N60 1,3 MW vindmøllen med vores Spica Retrofit Controller. Siden implementeringen i starten af 2022 og gennemførelsen af flere forbedringer i løbet af samme år, har vindmøllen, der er placeret i Filskov, kørt problemfrit uden nogen utilsigtede afbrydelser.

Hvad betyder det at retrofitte en vindmølle?

Formålet med at retrofitte en vindmølle er at forlænge levetiden af ældre vindmøller. Dette kan opnås ved en komplet udskiftning af kontrolpanelet, som i dette tilfælde er designet af Spica Technology, eller ved at ændre det eksisterende kontrolpanel. Målet er at sikre problemfri kompatibilitet med vindmøllen. For Spica Technology er det vigtigt at holde installationen simpel og nem for serviceteknikere at vedligeholde.

Store forventninger trods uplanlagte stop

Rejsen begyndte, da Spica Technology købte en 20 år gammel Nordex N60 1,3 MW vindmølle i Filskov, ved udgangen af 2021. Målet var todelt: at producere miljøvenlig energi svarende til eller overstigende den energi, som vi selv forbruger til vores drift af produktion og administration, samt at demonstrere formålet og fordelene ved at opgradere gamle vindmøller til andre vindmølleejere.

I marts 2022 tog CTO Anders B. Jensen, elektriker Martin Sørensen og elektrikerlærling Tobias Jacobsen den times lange køretur til Filskov, for at forlænge levetiden på vindmøllen fra 2001. Opgraderingen tog fire dage. Billede 1 og billede 2 illustrerer transformationen af kontrolsystemet før og efter.

Billede 1 (findes i galleriet): Visualisering af Human Machine Interface (HMI) på vindmøllens frontpanel før og efter integreringen af Spica Retrofit Controller.

Billede 2 (findes i galleriet): Sammenligning mellem det oprindelige kontrolsystem i tårnet før opgradering og Spica Control System efter opgraderingen med Spica Retrofit Controller.

Inden for de første to måneder efter købet, havde møllen otte uplanlagte stop på grund af kontrolsystemfejl. Efter opgraderingen var yderligere forbedringer nødvendige på grund af slid gennem to årtier. Dette omfattede for eksempel installationen af et centralt smøresystem på møllens hoved- og generatorlejer. Dette giver nu Spica Technology mulighed for at overvåge smørebeholderens niveau og præcist styre mængden af smøring. Yderligere forbedringer blev gennemført i løbet af 2022, og dem kan du læse mere om her

Vindforhold: Den afgørende faktor

Mens forventningerne til 2023 er høje, er den ultimative faktor, der påvirker energiudbyttet, de aktuelle vindforhold i Filskov. Da møllen nu kører problemfrit, er vindens kraft den afgørende faktor for dens kilowatt-timers (kWh) produktion. Ved at analysere vindhastighederne registreret ved Billund Lufthavn, som er den nærmeste vejrstation til vindmøllen (15 kilometer væk), kan vi se, at den højeste kWh-produktion er i januar, februar og november, mens sommermånederne har lavere udbytte.

Billede 3 (findes i galleriet): Graf, der viser meter pr. sekund (m/s) for hver måned fra 2018 til 2022. Kilde

Billede 4 (findes i galleriet): Grafen viser gennemsnitlige vindhastigheder i m/s ved vindstationen i Billund, fra 2018 til 2022.  Kilde

Når vi analyserer dataene for januar til april fra 2018 til 2023 (Billede 5), forbliver vi optimistiske med hensyn til potentialet for en betydelig stigning i energiproduktionen, på trods af lavere vindhastigheder registreret i de første fire måneder af 2023 sammenlignet med samme periode i 2022. Dette viser tydeligt, at de første par måneder i 2022 var mere blæsende end de samme måneder i 2023.

Billede 5 (findes i galleriet): Graf, der illustrerer vindhastigheder i m/s for januar til april fra 2018 til 2023. Kilde

Vindmølleproduktion overstiger facilitetsforbrug 15 gange

Selv med vindens naturlige variabilitet fortsætter vindmøllen med at producere energi. En sammenligning mellem billede 5 og billede 6 fremhæver påvirkningen af lavere vindforhold i de første måneder af 2023 på møllens energiudbytte.

Billede 6 (findes i galleriet): De faktiske kWh-målinger for vindmøllen i Filskov fra januar til april i 2022 og 2023. Vi sammenligner kWh-produktionen fra 2020 med 2022 (billede 7), da vi ikke har data for 2021. Sammenligningen viser en 5,27% stigning i output på trods af ensartede gennemsnitlige vindhastigheder for disse to år. Disse resultater understreger den tilfredsstillende ydelse, der opnås gennem retrofit med Spica Retrofit Controller.

Billede 7 (findes i galleriet): Graf, der viser de faktisk producerede kWh for Spica Technologys egen Nordex N60 i Filskov fra 2018 til 2022.

Da Spica Technology fortsat innoverer og optimerer vindmøller, forbliver vi dedikerede til at levere løsninger, der maksimerer output og øger produktionen af vedvarende energi. Med en årlig produktion på 1.324.657 kWh i 2022 genererer vores vindmølle over 15 gange mere energi end vi forbruger i vores produktions- og administrationsfaciliteter i Silkeborg. Dette er naturligvis yderst tilfredsstillende og støtter vores mål om at producere miljøvenlig energi, der overstiger den energi, vi selv forbruger.

Fremtiden ser endnu lysere ud, da møllen nu kører optimalt og drager fordel af de implementerede opgraderinger, der forbedrer ydeevnen. Mens vi venter på resultaterne for 2023, inviterer vi dig til at følge med på LinkedIn for flere opdateringer om vores igangværende projekter og resultater. 

For mere information om vores opgraderingsløsninger og Spica Retrofit Controller, læs venligst mere her eller tag kontakt til vores team.

Spica Technology ApS
Ørstedsvej 5
8600 Silkeborg
Silkeborg Kommune
Danmark
CVR nummer: DK28713053
P nummer: 1011346622

Kontaktperson

BT
Benny Thomsen
Marketingansvarlig
bto@spicatech.dk

Send til en kollega

0.047