23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Dansk husstandsvindmølle i Hedensted. Tre trin til god vind i økonomien

Den dansk producerede vindmølle larmer ikke ret meget – blandt andet fordi den kun har tre vinger, fortæller Kaj og Bente Arp. Husstands-vindmøller med flere vinger kan komme til at lyde som et hidsigt sjippetov

Kaj og Bente Arp, der bor på Skovvangen i Hedensted Skov, har fået områdets første dansk producerede vindmølle med tre vinger fra Zeteco Energy og installeret af VS Automatic.

Med en olieregning på 30.000 kr. om året, var Kaj og Bente Arp på Skovvangen i Hedensted Skov særdeles motiverede for at finde alternative løsninger til opvarmning af deres hjem.

- Vi havde isoleret huset så meget, som vi kunne, men det er jo et gammelt hus, fortæller Bente.

Så sidste forår tog Kaj til en temaaften hos Horsens-virksomheden VS Automatic, der har meget fokus på grøn energi. Hos private forbrugere monterer VS Automatic for eksempel solcelleanlæg og varmepumpe-anlæg, mens industrikunder får hjælp til at finde energibesparelser. VS Automatic har også afdelinger, der arbejder med automation og sikring og udfører selvfølgelig derudover almindeligt elinstallatør-arbejde.

På VS Automatics temaaften blev der gennemgået forskellige former for alternativ energi. Det blev begyndelsen på den tre-trins-raket, der førte til, at den første dansk producerede husstands-vindmølle fra Zeteco Energy i dag står på Kaj og Bente Arps grund.

Farvel til oliefyret

Første skridt var at skrotte det gamle oliefyr. Her var familien så heldig, at den kunne komme med i den tilskudsordning, der gav 15.000 kr. i tilskud, hvis man droppede oliefyret til fordel for mere økonomiske og miljøvenlige ordninger.

Næste skridt var at få installeret varmepumper i huset.

- Min største betænkelighed var, at pumperne ikke er særligt pæne, når de sidder uden på huset, siger Bente Arp med et smil. Varmepumper bruger el, og derfor var det naturlige sidste og tredje skridt at få en husstands-vindmølle.

Ingen støjproblemer

Familien så flere forskellige husstands-vindmøller og var især opmærksomme på støjproblemer.

- Men vores mølle hører man næsten ikke, siger Kaj, da vi får lov at se på den nyopsatte vindmølle, som dog ikke svinger vingerne lige denne formiddag, hvor solen skinner fra en skyfri og vindstille himmel.

- Men i forgårs producerede den 6 kW i timen, og jeg prøvede at gå op på vejen, som er ca. 100 m væk i vindretningen. Deroppe kunne jeg slet ikke høre møllen, siger Kaj Arp, der regner med, at møllen i løbet af en kort årrække tjener sig selv ind og begynder at giver overskud.

Den danske nettomåler-ordning er også medvirkende til den gode økonomi i vindmøller. Den betyder nemlig, at når vindmøllen producerer mere strøm, end man selv bruger, kan man sende strømmen tilbage i elnettet – populært sagt kører elmåleren baglæns. Vigtigt for familien er også, at møllen er en rigtig mølle forstået på den måde, at den er en mini-udgave af de store møller med tre vinger.

Det betyder noget for udseendet, lyden og sidst men ikke mindst mulighederne for, at den på et tidspunkt producerer endnu mere strøm:

- Hvis regeringen godkender, at husstandsvindmøller må producere 11 kW i timen, så skal jeg bare have en ny generator i, forklarer Kaj, der også lægger vægt på at understrege sin tilfredshed med VS Automatic, der har rådgivet og holdt styr på processen.

Fulgt med interesse

Vindmøllen er blevet fulgt med interesse af både familie, naboer og bekendte:

- Vi havde rejsegilde for den, og børnebørnene var vældig interesserede. Der er også flere, som har sagt, at de gerne vil have lov at komme og se den, når den er i drift, fortæller Kaj, der altså kan forvente lidt flere forårs-besøg end vanligt.

læs mere her

Onsdag den 18/4 holder VS Automatic igen en tema-aften om husstandsmøller, solceller og varmepumper. Det er fra kl. 19 til kl. 22, og der er gratis adgang.

Tilmelding nødvendig på info@vs-automatic.dk eller tlf. 75 64 18 99.






VS Automatic A/S
Ormhøjgårdvej 15
8700 Horsens
Horsens Kommune
Danmark
CVR nummer: DK21381802
P nummer: 1005011526

Send til en kollega

0.062