23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Flammescannere sikrer forbrænding

Nordjyllandsværket fik installeret flammescannere fra ABB, og det giver nye muligheder i den stadige udvikling mod bedre og renere forbrænding.

Det svenske energiselskab Vattenfall ejer Nordjyllandsværket, men det er stadig den rolige nordjyske fornuft, der driver værket, som er et af verdens mest effektive kulfyrede kraftvarmeværk. Med sin 171 meter høje skorsten og en 90 meter høj blok 3 rager værket godt op i det smukke nordjyske landskab, hvor den rene hvide røg svæver over Limfjordens vande. Næsten ren vanddamp forlader skorstenen. For man lægger i høj grad også vægt på miljøet i det nordjyske.

Fire kulmøller
Vi er i blok 3 på ”første etage”. Nærmere bestemt står vi ved en af de fire brændere som er installeret på være kulmølle. Brænderne sidder placeret i hvert hjørne – i en tangential opsætning. Og hver af de fire brændere overvåges nu af en Ulvisor TM-flammescanner fra ABB. De er netop sat i drift og vil med tiden skulle integreres i værkets SRO-anlæg, så man får det fulde udbytte af de avancerede scannere.

Hurtig proces
Det er ikke noget nyt med flammescannere, som loven kræver skal overvåge, at der rent faktisk er ild i brænderen, så der ikke samler sig eksplosive gasser fra det kulstøv, værket fyrer med.
- Vi havde flammescannere, som er et engelsk fabrikat, men det produceres ikke mere, så vi ville få et problem på sigt, fortæller de to driftsmestre Jørgen Tornbjerg og Hans Teilberg Jensen. Scannerne skulle skiftes ud, og de to mestre fik kontakt med Svend Müller, der er salgschef i kraftværksservice hos ABB.
- Det blev en hurtig proces, fortæller Jørgen Tornbjerg og Hans Teilberg Jensen. Første møde var i juli i forbindelse med et sommerstop på blok 3, og vi blev hurtigt enige om at skifte til ABB’s flammescannere. Allerede i oktober, var der installeret scannere på den nederste kulmølle i kedelen. Og efter to måneders testperiode bestod de først i december eksamen, og nu venter de tre øvrige kulmøller på at få installeret de nye flammescannere.

Fordele
ABB’s scannere vil kunne integreres i kraftværkets SRO-anlæg, og så vil de - ud over at sikre mod uforbrændte gasser - kunne bruge til regulering af luft til brænderen.
- Det er de planer, vi har på sigt, men lige nu er vi tilfredse med, at de fungerer, som de skal, så vi har fundet en moderne erstatning for scannerne, siger de to driftsmestre, der har været meget engageret i integreringen af de nye scannere.

Samarbejdet
Det hurtige forløb fra ide til færdig installation skyldes det unikke og gode samarbejde mellem Hans Teilberg Jensen, Jørgen Tornbjerg fra Vattenfall og tre personer fra ABB Danmark og den italienske ABBafdeling, som stillede med ekspertise ved installering og test.
Nordjyllandsværket kører på kul men kan også lave el og varme med olie. Værket producerer 413 MW og leverer med 420 MJ/s fjernvarme til Aalborg og omegn. Der bruges 118 tons kul i timen ved fuldlast.

Svend Müller, ABB (tv.) og Hans Teilberg Jensen, Vattenfall har haft et godt samarbejde i forbindelse med installation af flammescannere på Nordjyllandsværket.

ABB A/S
Lautrupvang 8
2750 Ballerup
Ballerup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK31371716
P nummer: 1002887225

Send til en kollega

0.031