23948sdkhjf

Polen står over for store energieffektiviseringer

| Medlemsnyhed | Indrykket af DANISH BOARD OF DISTRICT HEATING

Med 20 milliarder kroner i ryggen fra EU vil Polen de kommende seks år skyde en række projekter i gang, der skal forny landets fjernvarmenet. 17 danske virksomheder inden for fjernvarmeindustrien besøgte i sidste uge ambassaden i Warszawa.

Fra i år og frem til 2020 skal 20 milliarder kroner fra EU sikre en omfattende fornyelse og ombygning af den polske energiinfrastruktur. Her skal fire milliarder kroner fra EU specifikt gå til at styrke fjernvarmenettet i landet. Dertil kommer landets egne investeringer. 17 danske virksomheder besøgte i sidste uge Danmarks Ambassade i Warszawa.
”Danske fjernvarmeindustri har i mange år været til stede i hovedparten af produktionen af fjernvarmeindustri i Polen, og har også bidraget meget med teknisk rådgivning og bistand. Det giver en god baggrund til at få en stor andel af markedet i Polen”, siger Svend Erik Johansen, der er afdelingsleder for Rambøll i Gdansk/Polen, og som deltog i ambassadebesøget sidste uge.
Det polske marked er otte gange større end det danske, mens fjernvarmen i Polen dækker 50% af landets opvarmningsforbrug. Store dele af distributionsnettet er dog både forældet og ineffektivt. Mere end hvert tredje fjernvarmeværk og ledningsnet er mellem 30-40 år gammelt og trænger til efterisolering eller udskiftning. Det samme gælder blandt andet kedler og pumper, som også er udslidte og ineffektive.
Hvis danske virksomheder skal nyde godt af de mange midler fra EU kræver det ifølge Svend Erik Johansen, at danske firmaer er i stand til at levere færdigpakkede løsninger, hvor flere firmaer er involveret. Også kaldet systemeksport.
”Polen er karakteriseret ved utrolig mange virksomheder og fragmenteret marked, hvor der ikke er mange, der laver systemleverancer. Derfor er der meget store ressourcer, der går til spilde ved manglende koordinering, og det er selvfølgelig noget man gerne vil undgå”, forklarer Svend Erik Johansen.
Kul er et smertensbarn
Polen har EU’s andet største energiforbrug, men er også en af EU største forurenere. 75 procent af varmeproduktionen kommer fra kul, mens kul står for 90 procent af el-produktionen. Dog bliver kul dyrere og dyrere at udvinde i Polen, idet de lettest tilgængelige forekomster af kul for længst er udnyttet, så omkostninger ved brydningen er i nogle miner over verdensmarkedsprisen på kul. Målet er at skære toppen af den høje andel med vedvarende energi. Her vil biomasse være en oplagt energikilde for Polen.
”Det vil være oplagt for Polen at lave et gradvist skift mod biomasse. Polen er rigt på skov og landbrugsarealer, hvor biomassen kan hentes fra. Udvinding af kul skaber arbejdspladser i Polen, men hvis de i højere grad udnytter den lokale biomasse, så vil de skabe relativt flere arbejdspladser”, siger direktør for Fjernvarmeindustrien Lars Hummelmose, der også deltog i ambassadebesøget sidste uge.
Overgangen fra kul til biomasse bliver en lang og pinefuld proces. Det skyldes ikke mindst at den polske kulindustri består af 130.000 ansatte og en omstilling til biomasse vil betyde mange fyringer. Svend Erik Johansen forudser, at moderniseringen af den polske energiinfrastruktur i første gang kommer til at handle om bedre udnyttelse af energien og en renere kulteknologi. Han er dog enig i, at overgang til biomasse vil skabe mange nye jobs.
”Over en lang tidshorisont vil man gå imod en renere kulteknologi, hvor alle kraftværker som fyrer med kul bliver ombygget. Det betyder at man renser røgen og laver kedlerne om, så de både kan køre med kul og biomasse. Kul vil derfor stadig have en pæn andel, men CO2-emissionen kan reduceres betragteligt”, siger han.


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
DANISH BOARD OF DISTRICT HEATING

Stæhr Johansens Vej 38
2000 Frederiksberg
Danmark
DANISH BOARD OF DISTRICT HEATING

Send til en kollega

0.078