23948sdkhjf

RFID tags i værktøj - tovejskommunikation i produktionen

| Medlemsnyhed | Indrykket af Mikkelsen Electronics A/S

Hvorledes sikrer man, at hele emnet ikke ødelægges af et forkert værktøj med deraf følgende omsætningstab?

En indbygget RFID tag i værktøjet kommunikerer direkte med maskinen og hvis det forkerte værktøj sættes i, så starter maskinen ganske enkelt ikke. Enkelt og sikkert og med en servicehistorik, der kan være relevant i tilfælde af reklamationer. Neosids NeoTag er specielt udviklet til at kunne sidde i værktøjer, der er udsat for både støv, oliebaserede kølervæsker og metalsplinter.

Læs her hvorledes det tyske firma Kadia løste en række udfordringer ved at indbygge miniature HF RFID tags.

Finpudsning er en mekanisk superfinish proces i borehuller. Der kræves max præcision og afhængig af emnet må afvigelsen være max +/- 0,5 µ. Der bruges forskellige værktøjer afhængig af procestrin og sammenblanding af værktøjerne har konsekvenser både for emnet og for maskinen.

 Mål for Kadias projekt:
·       Udelukke sammenblanding
·       Minimere sandsynligheden for fejl
·       Forhindre forfalskning/kopier og reklamationer
·       Skabe tovejskommunikationen mellem spindel og maskine
·       Databaseret evaluering, visualisering og udnyttelsesgrad af værktøjsdata
·       Hardware robusthed overfor kemisk aktive substanser såsom oliebaserede kølervæsker

Baggrund:

Virksomheder som Bosch bruger mellem 300 og 500 værktøjer til et bearbejdningsprojekt. Et finpudsningsværktøj kan som hovedregel bruges 20.000 til 50.000 gange, før det skal udskiftes. Herefter går værktøjet tilbage til Kadia Production for at blive istandsat. Dette er muligt mindst 10 gange pr. værktøj.

En central del af denne cyklus med istandsættelse er miniature HF RFID tags i finpudsningsværktøjerne. Spindlerne har en max. diameter på kun 20mm og RFID tag’en er installeret, så den flugter med overfladen i værktøjet. Hermed forhindres, at maskinen ødelægges og samtidig virker læs/skriv funktionen under rotation. 

Komponenterne – NeoTag – er fremstillet i en fortløbende proces og kan ikke skelnes fra hinanden optisk. Alligevel er måden, de er skåret på, forskellig og parringen mellem program og værktøj er derfor af største vigtighed. Den nødvendige kontrol mod sandsynlige fejl er sikret ved at detektere transponderen i spindlen. Hvis det rette værktøj ikke sidder i maskinen, kan maskinen ikke starte. Simpelt, men effektivt.

Alle data vedrørende servicering, geometri og grunde til udvidelse er gemt i en flydende hukommelse på HF RFID tag’en. Hukommelsen bliver overskrevet hver femte cyklus og der sker også en kontinuerlig sammenligning med tidligere data.

Løsningen, som Kadia Produktion har udviklet, er baseret på finpudsningsværktøjer med integrerede HF RFID tags og målet har været at eliminere sammenblandinger af værktøjer og en sikker finpudsningsproces. En tovejskommunikation mellem værktøj og maskine gemmer og analyserer data, mens værktøjet er i brug og mindsker håndteringfejl og svindel. 

For flere informationer om, hvad Neosids Neotags kan gøre for jer, kontakt Mikkelsen Electronics A/S på 44340300 eller info@mi-ec.com.

 


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
Mikkelsen Electronics A/S

Havremarken 3-5
3520 Farum
Danmark
Mikkelsen Electronics A/S

Billeder & videoer

Send til en kollega

0.063