23948sdkhjf

Krimkrise bør sætter ny energikurs på dagsordenen

Den aktuelle uro i Ukraine kan meget vel føre til en omlægning af energisektoren i Europa, vurderer Dansk Energi.
Når Europas statsledere om to uger skal diskutere Euroaps klima- og energipolitik frem mod 2030, kommer emnet forsyningssikkerhed til at stå højt på dagsordenen, spår Dansk Energi.

Det er den aktuelle uro i Ukraine, der får Dansk Energi til at spekulere i forsyningssikkerhed og ny europæisk energikurs.

Læs også: Krisen i Ukraine påvirker ikke den danske gasforsyning

Russisk eksportstop
Tirsdag meddelte det russiske energiselskab Gazprom at rabatten på gas til Ukraine vil ophøre fra april.

-Ruslands trussel om eksportstop for gas har bragt spørgsmålet om Europas forsyningssikkerhed på banen igen. Det kan ikke undgå at få indflydelse på, hvordan man ser på energipolitikken i EU. Uroen kan i yderste konsekvens betyde, at man satser mere på vind og energieffektivitet og mindre på import fra ustabile lande i øst, siger Anders Stouge, vicedirektør i Dansk Energi.

Det er ikke første ganag at Gazprom truer med at lukke for gassen – en krise mellem Rusland og Ukraine i 2009 endte med, at Gazprom midlertidigt lukkede for gassen til ukrainerne og skruede voldsomt ned for forsyningen til de europæiske lande. Det gav efterdønninger på det europæiske marked og får derfor også betydning for EU's energipolitik.

- Det er udmeldinger som Gazproms, der kan få EU-landene til at tænke sig om en ekstra gang og overveje alternativer, når statslederne i Europa samles den 20. og 21. marts. Her skal Danmark kæmpe en vigtig kamp for at fastholde en progressiv europæisk energipolitik frem mod 2030, siger Anders Stouge, og fortsætter:

- Ambitiøse EU-mål for vedvarende energi og energieffektivitet vil kunne bringe os væk fra en ensidig energiafhængighed. EU bør derfor fastholde sin ambitiøse linje på energipolitikken – selv når enkelte kulglade EU-lande trækker modsat af al magt. For med fælles, stabile og ambitiøse mål, så flytter vi det europæiske energisystem væk fra en ensidig afhængighed af enkelte lande med stor vægt på bestemte energiformer. Det er i mine øjne endnu en grund til, at dette bør være kursen for EU på energiområdet.


Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078