23948sdkhjf

Krisen i Ukraine påvirker ikke den danske gasforsyning

De danske lagre er fyldt op, så den anspændte situation mellem Ukraine og Rusland ser ikke umiddelbart ud til at få indflydelse på den danske gasforsyning, men Energinet.dk følger situationen nøje.
Den europæiske forsyningssikkerhed af gas er i øjeblikket det helt store samtaleemne på grund af den spændte situation mellem Ukraine og Rusland. Årsagen er, at Ukraine er en af hovedpulsårerne i den europæiske gasforsyning med transport af især russisk naturgas til Europa. Energinet.dk følger derfor situationen nøje.

P.t. ingen ko på isen
I følge Energinet.dk har den ukrainske krise endnu ikke påvirket forsyningen af naturgas til EU-landene, da gaslagrene i Europa er fyldt godt op, og der er mulighed for alternative forsyningsruter. Der er derfor ingen meldinger om, at forsyningssikkerheden i EU’s medlemslande vil være truet ved en eventuel afbrydelse af forsyningerne gennem Ukraine.

Markedsprisen for gas på de europæiske gasbørser er vendt tilbage til niveauet før den seneste weekends optrapning af krisen i Ukraine efter moderate stigninger i starten af ugen. Markedsdeltagerne synes således ikke at indregne risiko for afbrydelser i gasforsyningen fra Rusland i prisen.

Situationen i Danmark er heller ikke kritisk, forklarer Jeppe Danø, markedsdirektør for Energinet.dk’s afdeling for Gasmarked.

- Danmark er, som det ser ud nu, forsynet med gas fra Nordsøen og fra vores gaslagre – og ikke berørt af forsyninger fra Rusland eller Ukraine. Derudover er vores lagre rigtig godt fyldt op på grund af en mild vinter, og vi er meget robuste overfor påvirkninger eller mulige afbrud, siger han.

Ukrainsk og russisk forsyning
Omkring 83 mia. m3 gas tranporteres årligt fra Ukraine til de europæiske markeder. Alternative forsyningsruter til EU-landene omfatter bl.a. Nord Stream-ledningen gennem Østersøen, gasledninger gennem Hviderusland, norske forsyninger, forsyninger fra Algeriet og gaslagre.

IEA, International Energy Agency, skønner, at 6,1 mia. m3 gas i marts 2014 vil kunne forsynes via disse ruter som alternativ til forsyninger gennem Ukraine, hvor der i marts skønnes at blive transporteret 6,5 mia. m3.

Gasforsyninger fra Rusland udgør 25 procent af det samlede forbrug i EU. Derfor har forsyningerne fra Rusland en væsentlig langsigtet rolle for den europæiske forsyningssikkerhed, forklarer Jeppe Danø. Men samtidig udgør indtægterne fra gaseksport til EU en vigtig del af den russiske økonomi, og EU-landene og Rusland synes på den baggrund at have en gensidig interesse i at undgå afbrydelser i gasforsyningen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157