23948sdkhjf

Hvad koster en kWh hos dit elselskab

Gennemsnitsprisen for en kWh på landsplan ligger på omkring 2,15 kr. Det er en god tommelfingerregel at have i baghovedet, når du skal finde ud af, hvor meget du betaler for dit årlige strømforbrug.

Sponsoreret indhold.

Strømmen i Danmark er ikke helt billig. Prisen for en kWh-time er relativt høj sammenlignet med andre lande, men det er ikke selve prisen for den rå strøm, der presser prisen i vejret. Den udgør nemlig kun omkring 19% af den samlede kWh-pris. Størstedelen af din elregning udgøres af statslige afgifter og nettariffer, som du ikke slipper uden om at betale, uanset hvem du vælger som elleverandør, og hvor i landet du bor. Den samlede pris for en kWh inklusiv alle skatter og afgifter er derfor i gennemsnit cirka 2,15 kr. Med et gennemsnitligt elforbrug på 4.000 kWh. om året, betaler du dermed 8.600 kr. til dit elselskab om året.

De statslige afgifter og nettariffer, som udgør den største del af elregningen, går primært til drift og vedligeholdelse af vores fælles elnet, som består af mange tusind kilometer elkabler både over og under jorden. Resultatet er, at forsyningssikkerheden her i landet er helt i top sammenlignet med andre lande. I gennemsnit har danskerne strøm i stikkontakten 99,99% af tiden.

Forskel på en fast og fleksibel kWh-pris
Når du skal undersøge, hvad du betaler for 1 kWh i din husstand, kan du finde tallet på din elregning. Din elregning udgøres af flere forskellige poster eller linjer, hvor prisen pr. kWh er adskilt fra de øvrige poster på elregningen. Her er det også vigtigt at få styr på, om jeres husstand er på en elaftale med en fast eller fleksibel pris. En fast pris betyder, at jeres kWh-pris er den samme i en fast periode på typisk mellem tre og seks måneder. En fleksibel elpris betyder, at kWh-prisen følger udsvingene i elmarkedet time for time. Derfor svinger prisen for 1 kWh op og ned i løbet af døgnets 24 timer. Det har den store fordel, at du kan tage højde for at bruge strømmen, når den er billigst fx om natten. 

Prisen for 1 kWh afhænger af disse faktorer
Prisen for en kilowatt-time afhænger af flere faktorer, men den største faktor er udbuddet (produktion) og efterspørgslen af strøm (forbrug). Når det blæser meget, produceres der eksempelvis enorme mængder strøm fra danske vindmøller, som er med til at sænke prisen, fordi der er masser af strøm i elnettet. Modsat kan en stor efterspørgsel på strøm være med til at drive prisen op. Det er eksempelvis tilfældet omkring aftensmadstid, hvor alle gerne vil bruge strøm på samme tidspunkt. Eller juleaften, hvor alle familier hygger derhjemme og har gang i julemaden, juletræet og måske fjernsynet på samme ti

Send til en kollega

0.078