23948sdkhjf

Prisen på naturgas er eksploderet

Ekstrem kulde og manglende forsyninger fra Nordsøen har fået prisen på naturgas til at stige eksplosivt.
Alene inden for de seneste 30 dage er prisen steget 43 procent, og for mange danske forbrugere vil det resultere i en større ekstraomkostning på varmeregningen.

Hos Neas Energy, der er handel og balanceansvarlig for mere end 180 danske kraftvarmeværker og handler naturgas på markederne i Europa, har man fulgt udviklingen nøje.

- Der er tre centrale begivenheder, der er årsag til de voldsomme prisstigninger. Først og fremmest er det den massive kulde, der bliver ved med at holde fast i Europa. For det andet er der færre forsyninger fra gasfelterne i Nordsøen, hvor driften er forstyrret af manglende vedligeholdelse. For det tredje har der været massive forsyningsproblemer i Storbritannien, der har skabt en nærmest panikagtig stemning på gasmarkedet, fortæller Henrik Jørgensen, Head of Gas Trading hos Neas Energy.

For de mange danske forbrugere der har naturgasfyr eller får deres varme fra et af landets knap så mange naturgasfyrede kraftvarmeværker viser en foreløbig udregning fra Neas Energy, at varmen er blevet ca. 150 kr. dyre pr MWh. For en almindelig husstand kan det nemt resulterer i en ekstra varmeregning på flere hundrede - og endda tusinde kroner - afhængig af varmeforbruget.

Kraftvarmeværkerne er presset
Hos kraftvarmeværkerne har kulden har sat produktion af varmt vand på kogepunktet. De høje priser på naturgas betyder at omkostningerne stiger, mens priserne på den strøm, som kraftvarmeværkerne sælger, er lav i øjeblikket og resulterer i færre indtægter. Hos Neas Energy forklarer man siutationen på værkerne sådan:

- Om nogen kender vi dagligdagen på kraftvarmeværkerne og ved, at deres vigtigste formål er at levere varme til en fornuftig pris. Som vejret og markedet ser ud lige nu, er det nærmest umuligt. Kraftvarmeværkerne er presset maksimalt. Udgifterne stiger mens indtægterne falder. Det kan kun betyde én ting - dyre varme, forklarer Henrik Jørgensen.

Hos Neas Energy vurderer man, at naturgaspriserne kan fortsætte med at stige så længe kulden holder fast, mens et vejrskifte til forårstemperaturer vil give mulighed et markant tilbagefald i prisen. De seneste vejrprognoser forudser dog ikke forår endnu.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078