23948sdkhjf

Havvindmøller - Danmark runder 1 GW milepæl

I dag bliver vindmølle nummer 36 i Anholt Havmøllepark tilsluttet el-nettet. Dermed runder Danmark 1 gigawatt i tilsluttet kapacitet på havet.
Det er en milepæl, der cementerer Danmarks centrale position på området og viser vej mod 50 procent vindenergi i 2020, lyder det fra Vindmølleindustrien.

Med dagens tilslutning af havvindmølle nummer 36 på 3,6 MW, kan Danmarks havmølleparker dække hvad der svarer til ca. 1 mio. husstandes elforbrug. Jan Hylleberg, administrerende direktør i Vindmølleindustrien, glæder sig over, at Danmark har rundet den historiske milepæl:

- På vegne af branchen er jeg utrolig stolt af, at vi runder denne milepæl, som er med til at understrege Danmarks globale førerposition inden for vindenergi. I 2012 rundede vi 4 GW vind i alt og vi fik gennemsnitligt 30 procent af vores el fra vindmøller. Dagens milepæl på 1 GW på havet placerer os på en global andenplads, men en klar førsteplads, hvis vi ser på Danmarks størrelse. Det er med til at understrege, at vi er rigtigt langt fremme med at høste energi på havet, siger Jan Hylleberg.

Dansk vindenergi viser vejen
Den danske model for udbygningen af vindenergi, hvor Energistyrelsen udpeger og udbyder specifikke områder, har ifølge Vindmølleindustrien vist sig at være en særdeles effektiv fremgangsmåde. Danmark er i dag nummer to i verden, kun overgået af Storbritannien, når det kommer til tilsluttet vindenergi på havet.

- Mange års målrettet innovation i branchen og ambitiøse politiske målsætninger gør Danmark til det land i verden, andre lande kigger til, når det drejer sig om vindenergi. Det har medført at dansk vindenergi produceret på havet, er billigere end i noget andet land i Europa, og at danske vindvirksomheder er i høj kurs, når der skal bygges nye vindmølleparker rundt om i verden, siger Jan Hylleberg.

Anholt Havmøllepark bliver Danmarks største
Dong Energy, der har opført og driver flere havmølleparker end noget andet selskab i verden, er glade for de perspektiver Anholt Havmøllepark skaber for industrien.

- Det er en del af Dong Energy’s overordnede vision, at vi skal levere ren og stabil energi. Her vil Anholt Havmøllepark med sine 400 MW, når den står færdig senere i år, levere et solidt bidrag. Samtidig har Anholt Havmøllepark været med til at udbygge det kompetenceforspring som Dong Energy og en række danske virksomheder har inden for havmølleområdet, der også fremadrettet vil være afgørende i vores fælles arbejde med at nedbringe prisen på energi fra vindmøller på havet, siger Christina Grumstrup Sørensen, direktør i Dong Energy Wind Power.

Anholt Havmøllepark, der forventes færdig ved udgangen af 2013, kommer med sin kapacitet på 400 MW fordelt på 111 møller til at forsyne 4 procent af Danmarks elforbrug svarende til ca. 400.000 husstande.

Værd at vide
• Antallet af tilsluttede havvindmøller i Danmark runder i dag 452 møller fordelt på 13 havmølleparker. Dong Energy har opført eller været med til at opføre otte havmølleparker i Danmark.
• I alt er der opført 61 vindmøller i Anholt Havmøllepark, hvoraf de 36 producerer strøm.
• Inden møllerne ved Anholt blev tilsluttet, var den danske kapacitet på havet 871 MW.
• Når Anholt havmøllepark står færdig, vil den danske havmøllekapacitet nå op på 1.271 MW fordelt på 516 møller.
• Som tommelfingerregel dækker 1 MW på havet strømforbruget i ca. 1.000 gennemsnitshusstande. Det svarer til, at én vindmølle ved Anholt producerer strøm til 3.600 husstande.
• Dong Energy har i alt opført eller været med til at opføre havvindmøller med en samlet kapacitet på mere end 1.300 MW i Danmark og England.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126