23948sdkhjf

Klumme: Ny dansk energi-force

Danmark bryster sig ofte af at være blandt de førende i verden inden for bestemte energiteknologier.
Det gælder både grønne teknologier som bio-, brint-, bølge- og vindenergi, men det gælder også effektivisering af konventionelle teknologier samt nye måder at opbygge energisystemer på fx ved brug af fjernvarme.

I Hub North, som med godt 170 virksomheder i ryggen er en af Europas største vind-klynger, har vi stor gavn af at komme fra Danmark. Det er naturligvis ikke alle ude i verden, der kender forhistorien om, at vi i 70’erne var det første land, der arbejdede kommercielt med vindenergi, men de fleste ved, at vi er de fremmeste i verden inden for viden om vind og vindproduktion.

Men alt godt har en ende, og mange danskere har de seneste år fået fornemmelsen af, at det danske vindeventyr er på retur. Det skyldes blandt andet, at vores største erhvervs-flagskib populært sagt er vingeskudt, og der er da heller ingen tvivl om, at vi i Danmark skal udvikle os, hvis vi skal bevare en eller anden form for førertrøje.

Cross over teknologier
Og udviklingen er i gang. I Hub North mærker vi et betydeligt skifte fra fokus på enkeltteknologier til fokus på blandingsteknologier eller cross over. Med cross over mener jeg, at vi går fra at tænke bølge, sol, vind og så videre separat til at tænke energiteknologierne sammen i systemer.

I Danmark har vi nemlig erfaret, at det ikke giver mening at have et energisystem, der alene er baseret på solceller, når vi kun har 1.800 solskinstimer i Danmark om året. Det giver heller ikke mening at have et energisystem, der alene er baseret på vind, når vinden ikke altid blæser.

De konventionelle teknologier har ikke den ulempe. Et kulfyret kraftværk kan jo køre 24 timer i døgnet 365 dage om året, hvis det ellers får tilført kul. Men med de alternative energiformer er det nødvendigt at sammentænke flere teknologier. At udnytte vinden, når den blæser, og at gemme den strøm, der produceres, til tidspunkter, hvor det ikke blæser.

Vind og brændselsceller
Et godt eksempel på et cross over energisystem er vindenergi kombineret med brændselsceller kombineret med fjernvarme. Herved får du et komplet energisystem, der både kan levere el og varme, og som ikke skal have tilført fossile brændsler, når vinden ikke blæser.

Udviklingen inden for vindenergi går i retning af større og dermed mere økonomisk rentable møller. Dette skal naturligvis fortsætte. Udviklingen inden for brændselsceller går i retning af systemer, der det ene øjeblik kan omdanne el til brint, og det næste øjeblik kan omdanne brint til el. På den måde virker brændselsceller som et batteri med brint som lagringsmedie. Og det er intet mindre end genialt.

Danske forcer version 2.0
Som nævnt indledningsvis har Danmark forcer inden for en lang række energiteknologier, herunder vind. Men efterhånden som teknologien udvikles, og markedet stiger i værdi, bliver det sværere og sværere for et lille land som Danmark at være førende. Denne udvikling ser vi inden for vind, og det vil vi også se inden for andre energiteknologier.

Derfor mener vi i Hub North, at det er vigtigt, at vi nytænker teknologierne og samarbejder på tværs, så vi kan levere komplette energisystemer, der reelt kan fungere og reelt kan erstatte konventionelle teknologier. I fremtiden er det jo ikke nok at have forholdet 20/80 mellem sort og grøn energi. I fremtiden skal energien overvejende komme fra grønne teknologier, og hvis det skal kunne lade sig gøre i praksis, skal teknologierne kombineres. Her har Danmark en unik ny chance for at blive førende i verden.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111