23948sdkhjf

Lejere får bedre kendskab til varmeforbrug

Kan en direkte afregning af varmeforbruget imellem den enkelte lejer og varmeselskabet give en større besparelse på energiforbruget til varme og varmt vand?
Det er boligforeningen Ringgården og AffaldVarme Aarhus lige nu i gang med at undersøge. Det oplyser Aarhus Kommune på sin hjemmeside.

Boligforeningen Ringgården og AffaldVarme Aarhus vil afprøve en direkte varmeafregning i en af Ringgårdens etageejendomme. Formålet er at undersøge, om metoden giver lejerne bedre føling med deres varmeforbrug og mere motivation til at spare på varmen. Ved den nuværende traditionelle afregningsform afregner AffaldVarme Aarhus med ejeren af ejendommen, som så fordeler omkostningerne pr. måler i den enkelte lejlighed.

- Jeg hilser samarbejdet mellem Ringgården og AffaldVarme Aarhus velkomment. Det er nødvendigt at finde nye veje til at bruge energien med omtanke, og den nye metode kan vise sig at være et af de midler, der hjælper beboerne med at få hånd i hanke med varmeforbruget, siger rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek.

Ringgården er som ejer af ejendommen kunde ved AffaldVarme Aarhus, og i modsætning til afregningsforholdet for husstande i parcelhuse er der ikke et direkte kundeforhold mellem Ringgårdens enkelte lejere og AffaldVarme Aarhus.

Det skal der til gengæld være ved den nye direkte afregning, der nu skal stå sin prøve i en blok med 24 lejligheder. Det drejer sig om en af de seks blokke på Tage Hansens Gade og Vestre Ringgade i Aarhus C, der for tiden gennemgår en stor renovering.

Hver lejlighed får varmemåler
Blokken får et nyt varmesystem, og essensen i projektet er, at der installeres en varmemåler i hver enkelt lejlighed. Dermed bliver lejerne af de enkelte lejligheder selvstændige kunder hos AffaldVarme Aarhus.
De øvrige fem blokke vil fortsat have det traditionelle interne varmeregnskab i boligforeningen og kollektiv afregning med Ringgården som kunde ved AffaldVarme Aarhus.

Det skal give en god mulighed for at sammenligne, om AffaldVarme Aarhus’ direkte kundeforhold medfører lavere varmeforbrug end Ringgaardens normale fordelingsregnskab.

- I Ringgården tilstræber vi at være med i førerfeltet i Danmark, når det gælder energibevidsthed. Derfor er vi gået positivt ind i samarbejdet med AffaldVarme Aarhus. Hvis erfaringerne med dette projekt bliver lige så positive, som vi forventer, vil vi aktivt arbejde for direkte afregning til AffaldVarme Aarhus i de afdelinger, hvor det er muligt,siger direktør i Ringgården, Palle Jørgensen.

Funktionsleder hos AffaldVarme Aarhus Bent Olsen har også store forventninger til projektet, fordi AffaldVarme Aarhus gerne vil påvirke kunderne til miljørigtig og økonomisk bevidst adfærd.

- Vi glæder os rigtig meget til samarbejdet med Ringgården om den direkte og individuelle afregning. Vi er sikre på, at lejerne vil få en bedre føling med deres varmeforbrug og dermed en øget energibevidsthed om, hvordan man får et mindre varmeforbrug, siger Bent Olsen.

Mere individuel afregning
Hos AffaldVarme Aarhus skal erfaringerne fra samarbejdet med Ringgården danne baggrund for samarbejdet med andre boligforeninger i forsyningsområdet, der har kollektiv afregning. Overgang til individuel afregning med den enkelte lejer er nemlig mere kompliceret og bekosteligt end blot at installere en varmemåler, og sammenligningen mellem de to typer afregning vil som minimum foregå over en fem års periode.

Tekniske udfordringer
Rent teknisk er det nødvendigt at opdele varmeanlægget efter de enkelte lejemål, og varmtvandsproduktionen skal foregå i den enkelte lejlighed. Det betyder, at der skal fremføres forsyningsrør fra fjernvarmen og op til den enkelte lejlighed.

I bebyggelser med kollektiv afregning har AffaldVarme Aarhus hidtil fremført varmen til kælderen i bebyggelsen og herfra fordeles varmen via interne forsyningsrør.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109