23948sdkhjf

Fremtidens fjernvarme i Aabenraa

I 2013 kan borgere i Aabenraa og Rødekro i Sønderjylland varme sig med hjælp fra et nyt, moderne fjernvarmeanlæg, som er ved at blive sluttestet.
En stor varmebeholder troner frem på den mudrede byggeplads uden for Aabenraa i Sønderjylland, hvor et topmoderne fjernvarmeanlæg er ved at tage form. Den er under konstruktion og ved at blive beklædt med beskyttende plader. Det vidner om, at varme fra afbrænding af flis og hurtigvoksende energipil fra starten af 2013 vil sikre varme stuer til beboerne i Aabenraa, når Enstedværket bliver taget ud af drift.

Det er Tjæreborg Industri der står bag det omfattende byggeprojekt, og det er ingen tilfældighed. Siden 1960’erne har det traditionsrige entreprenørselskab specialiseret sig i at bygge og vedligeholde fjernvarmeanlæg.

- Vores byggerier er resultatet af en målrettet udvikling, hvor vi har specialiseret os særligt i både anlæg og nettet til fjernvarme. Den store erfaring medfører, at vi ved, hvordan alle faser og installationer skal indrettes bedst muligt, så alle slipper for hovsaløsninger, siger Carsten Holm Sørensen, der som afdelingsleder i Tjæreborg Industri har det overordnede ansvar for opførelsen af værket i Aabenraa.

Når anlægget står færdigt, kan de to fliskedler ved maksimal produktion levere 30 MW i timen. Det kræver sin flis, når anlægget skal køre for fuld blæs, og en del af byggeriet er netop indrettet til at huse de godt 140 vognlæs flis og energipil, som en fuld produktion kræver. Her vil anlægget brænde mellem 10-16 vognlæs af i døgnet. Når fjernvarmeanlægget i Aabenraa står færdigt, vil det være det femte af slagsen, Tjæreborg Industri har stået bag i de sidste to år.

Velkendt samarbejde
Som sædvanlig står Pro-Automatic bag de elektriske tavler, som Schneider Electric leverer de fleste komponenter til, når Tjæreborg Industri går i krig med at sikre danskerne varme vinterstuer.

- Det er en stor fordel for os at bruge den samme tavlebygger og elektriske hovedleverandør til opførelsen af fjernvarmeanlæg. Projekterne ligner ofte hinanden, og derfor kan store dele af den tekniske løsning konfigureres til det enkelte projekt. Det sparer os simpelthen både tid og problemer, når vi har faste samarbejdspartnere som Pro-Automatic og Schneider Electric, og vi kan mærke, at et godt samarbejde giver en bedre løsning, siger maskinmester Lars Nygaard Winkler fra Tjæreborg Industri. Han har ansvaret for den elektriske del af entreprisen på fjernvarmeanlægget i Aabenraa.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094