23948sdkhjf

Region Midtjylland vil booste energiomstillingen

Andelen af vedvarende energi i den midtjyske region har rundet 29 procent, men omstillingen går stadig for langsomt, viser ny opgørelse.
Derfor tilbyder Region Midtjylland nu kommunerne et samarbejde om strategisk energiplanlægning, der blandt andet handler om at koordinere indsatsen og vælge de rigtige løsninger.

Regionens vision er 50 procent vedvarende energi i 2025 – altså om bare 13 år. På nuværende tidspunkt ser resultatet pænt ud, men der er plads til forbedring. For nok er andelen af den samlede vedvarende energi i regionen steget fra 22 til 29 procent i løbet af fem år, og regionen ligger over landsgennemsnittet på 24 procent. Men i betragtning af, at man naturligt nok er startet med initiativerne med den hurtigste effekt – de lavest hængende frugter - ligger den tungeste del af opgaven stadig forude.

Et sammenhængende system
For at styrke koordination og sammenhængende initiativer i den igangværende omstilling fra fossile brændstoffer til vedvarende energi søsætter Region Midtjylland i starten af 2013 et nyt initiativ med strategisk energiplanlægning i kommunerne.

- Vi kan se, at det er nødvendigt, at vi stadig presser på og gør, hvad vi kan, siger Jacob Isøe Klærke, der er formand for Regionsrådets udvalg for energi og miljø.

- Vi igangsætter vores nye initiativ med en målrettet proces, der vil involvere kommunerne, varmeværkerne, energiselskaberne, vores viden- og uddannelsesinstitutioner og andre. Målet er mere vedvarende energi i stikkontakterne på en klog måde, nemlig ved at tænke i helheder og i et sammenhængende energisystem, siger Jacob Isøe Klærke.

Regionens egne ressourcer
Regionen fremlagde i foråret 2012 en perspektivplan for 50 procent vedvarende energi i 2025 og påviste, at det er muligt at nå målet udelukkende ved brug af regionens egne energiressourcer og stort set udelukkende ved brug af kendt teknologi. Spørgsmålet er derfor ikke så meget, om omstillingen fra olie, kul og naturgas til vedvarende energi kan lade sig gøre, men mere om på hvilken måde det skal og bør gøres.

Formålet med det nye regionale initiativ, der gennemføres i samarbejde med interesserede kommuner i perioden 2013 – 2015, er således at skabe et bedre grundlag for koordinerede og sammenhængende initiativer, optimeret prioritering af ressourcerne og omkostningseffektive beslutninger.
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.125