23948sdkhjf

Juleand og nytårstorsk koster 44 mio. kr. i elforbrug

De danske husholdninger bruger mere el, når julen og nytåret skal fejres. Faktisk bruger danskerne 44 mio. kr. ekstra i elforbrug hen over julen og nytåret.
Elforbruget topper juleaften, hvor juleanden og flæskestegen steges i ovnen, og køkkenmaskinerne arbejder på højtryk for at få julemiddagen klar. Den 24. december alene bruger de danske parcelhuse ekstra strøm, svarende til 250 husstandes årsforbrug af el. Til gengæld er der meget lidt, der snurrer om formiddagen efter nytårsaften, viser nye tal fra Dansk Energi.

- Det kan mærkes, når vi alle har apparaterne i gang. Der er gang i køkkenet, ovnen og komfuret arbejder på højtryk, mens ungerne ser Disneys juleshow. Derfor bliver der brugt noget mere el end til dagligt. De fleste elsker jo god gedigen dansk julemad, og giver den en ekstra tørn i køkkenet på denne dag, siger Richard Schalburg, chefkonsulent i Dansk Energi.

Det samlede elforbrug falder i højtiden
I gennemsnit svarer det til 44 mio. kroner ekstra i elforbrug. Det betyder, at jule- og nytårsaften koster knap 20 kroner ekstra for en dansk husstand. Men selvom elforbruget for private er særligt højt, når vi fejrer jul og nytår, så falder det samlede danske elforbrug med fem procent som følge af højtiden. Faldet i elforbruget skyldes, at de fleste virksomheder og industrien holder lukket.

- Det er klart, at når alle holder fri, så står Danmark bogstavelig talt stille. Elforbruget afspejler derfor tydeligt, hvor vi er i juleferien, og hvad vi laver. For nogen er det måske overraskende, at elforbruget ikke stiger markant i disse dage. Det skyldes, at de fleste fejrer jul og nytår i fællesskab i familiens skød eller sammen med venner. Rigtig mange er derfor ikke hjemme, hvilket selvfølgelig også kan aflæses i elforbruget, siger Richard Schalburg.

I hverdagene mellem jul og nytår stiger elforbruget igen i forhold til juledagene, da kasseapparaterne igen skal ringe i butikkerne, når julegaverne skal byttes.
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.109