23948sdkhjf

Ny rapport: Lysende fremtid for havvindmøller

44 pct. Så meget regner analysefirmaet MAKE Consulting med at havmøllekapaciteten vil vokse årligt fra 2011-2016. Det svarer til 18.000 MW i perioden. Europa og Asien lægger farvande til den store udbygning.
Især Nordeuropa har længe været førende på offshoremarkedet og den nye fremskrivning fra MAKE Consulting viser, at 62 pct. af alle nye havmøller i perioden 2011-2016 vil stå i europæiske farvande. Heraf vil hele 77 pct. stå ud for Storbritannien eller Tyskland. Resten af markedet vil ligge i Asien, hvor 36 pct. af markedet vil være i perioden, svarende til 6,6 GW.

Markedet for havmøller i USA er tæt på at være ikkeeksisterende. Dette skyldes landets store muligheder for landmøller, men også den stigende brug af gas samt manglende politisk vilje til at bevæge USA i en grønnere retning.

”Det kommer ikke som en overraskelse, at EU og særligt Tyskland og Storbritannien fylder meget, da branchen længe har haft blikket rettet mod dette marked. Omvendt er det lidt mere overraskende, at flere asiatiske lande er så langt med deres planer om havmøller. Denne positive udvikling kan forhåbentlig være med til at drive udviklingen frem og omkostningerne ned,” siger Sune Strøm, cheføkonom i Vindmølleindustrien.

I de kommende år forventer MAKE at særligt pensions- og forsikringsselskaber vil investere i havmølleparker, som alternativ til andre mere klassiske aktiver.

Lavere omkostninger i centrum
Vindindustrien jagter konstant omkostninger og det gælder særligt på havet, hvor stigende dybder og afstande til land medvirker til at opretholde høje priser. På det nuværende tidspunkt ligger størstedelen af projekterne på havet på 140-160 euro per MWh (Levelized Cost of Energy). Mod slutningen af dette årti forventer MAKE, at prisen vil være faldet til 115-120 euro per MWh. Der er tale om et fald i kapitalomkostninger (CAPEX) på ca. 17 pct. og et konkret fald i prisen på energi på ca. 20 pct.

”Prisen på havmøller vil naturligt falde i takt med, at teknologien modnes, og at parterne lærer at samarbejde bedre. Samtidig er der et kraftigt fokus på at optimere og effektivisere processer omkring installation og vedligehold, og jeg vil derfor ikke blive overrasket, hvis omkostningerne falder yderligere,” siger Sune Strøm.

Kilde: Vindmølleindustrien

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094