23948sdkhjf

Lidegaard underskriver samarbejdsaftale med Vietnam

Danmark og Vietnam indleder nu et samarbejde, der skal reducere energiforbruget i Vietnams bygninger og industri.
Det skriver Klima-, Energi og Bygningsministeriet i en pressemeddelelse.

Samarbejdet med Vietnam er et eksempel på, hvordan Klima-, Energi- og Bygningsministeriet gennem konkrete aftaler med flere større ulande i vækst forsøger at flytte klima- og energipolitikken i verdens vækstområder i en grønnere retning.

Med aftalen kan Vietnam trække på den danske ekspertise med at udnytte energien så effektivt som muligt. Helt konkret handler det om at hjælpe de små og mellemstore virksomheder i landet – særligt med fokus på teglværker og keramisk industri. Danmark skal også hjælpe med at implementere nye krav til energirigtigt byggeri.

Mulighed for markant CO2-reduktion
Effektiv udnyttelse af energien skal ifølge ministeriet ses som et af de vigtigste bidrag til reduktionen af drivhusgasudledningen og målsætningen på kort sigt. Det er anslået, at energieffektive løsninger står for hele 72 % af reduktionspotentialet globalt i 2020.

Netop Vietnams økonomi, energiforbrug og udledning af CO2 er i kraftig vækst. I perioden 2000-2008 voksede økonomien med 7,5 % om året. I 2000 udledte landet 150 millioner tons CO2, og udledningerne ventes at vokse til 515 millioner tons i 2030.

- Hvis vi kan hjælpe et land som Vietnam med at blive mere energieffektiv, er der virkelig en gevinst at hente for klimaet. Og jeg oplever klart, at der er en appetit blandt vietnameserne på at lære af de danske erfaringer, siger klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard.

Danmark samarbejder foruden Vietnam med blandt andre Kina, Mexico og Sydafrika. Aftalerne tager udgangspunkt i de udfordringer, som det enkelte land har, og hvor vi fra dansk side kan bidrage med mange års erfaringer. Netop de lande (vækstøkonomier) er i fokus for ministeriets indsats, fordi det er her, emissionerne vokser hastigt, og hvor reduktionspotentialerne derfor er størst.

- Hvis vi skal holde løftet om, at den gennemsnitlige temperatur på jorden ikke må stige mere end to grader, er der brug for handling. Vi handler hjemme med vores ambitiøse målsætninger om at begrænse CO2-udledningen, og vi gør en konkret indsats i en række toneangivende vækstlande, som efterspørger vores viden og erfaringer, siger Martin Lidegaard.

Samarbejdet med Vietnam støttes af Klimapuljens globale ramme, og det styres fra dansk side af en nyoprettet enhed i Energistyrelsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078