23948sdkhjf

17 millioner til bioenergi i Region Sjælland

Med godt 17 millioner kroner i ryggen skal projektet BioWatt de næste to år sætte fokus på, hvordan bioenergiressourcerne i Region Sjælland kan udnyttes bedst muligt.
Målet for BioWatt, der er et samarbejdsprojekt i Region Sjælland, er 18 konkrete cases fordelt på forskellige typer af anlæg tilpasset lokale geografiske ressourcer og vilkår. Det skriver Energiklyngecenter Sjælland i en pressemeddelelse.

Formålet med hver af de 18 cases er at give et brugervenligt og samlet overblik over nogle af de oplysninger, som det traditionelt kan være vanskeligt at fremskaffe – heriblandt oplysninger om hvilke biomasseressourcer, der er tilgængelige i et bestemt område samt oplysninger om nye innovative finansieringsmodeller.

Hver case vil blive udarbejdet i overensstemmelse med kommuner, forsyningsselskabers og borgeres konkrete ønsker og behov, f.eks. afklaring af hvor der kan etableres et tilstrækkelig solidt grundlag for et økologisk biogasanlæg, et nyt fjernvarmeværk eller et nærvarmeanlæg i en landsby uden adgang til fjernvarme.

Resultaterne vil efterfølgende være tilgængelige og implementerbare for alle interesserede kommuner, landmænd, forsyningsselskaber og investorer mm. Udnyttes potentialet til fulde, vurderes det ifølge Energiklyngecenter Sjælland, at der kan spares op til 1.400.000 tons CO2 årligt i Region Sjælland.

En bred og stærk palette af projektpartnere
Bag initiativet står projektpartnerne RUC, Grønt Center, Copenhagen Capacity, Agrovi , Kalundborg Kommune, Dansk Landbrug Sydhavsøerne samt Energiklyngecenter Sjælland, som er projektleder. Yderligere 11 kommuner i Region Sjælland er med som samarbejdspartnere. Projektet er støttet med 5.391.000 kr. fra Vækstforum Sjælland samt 7.998.000 kr. fra EU's regionalfondsmidler. Dertil kommer godt 4 mio. kr. i egenfinansiering.

Forberedelsen af nye bioenergianlæg er ofte så vanskelig og tidskrævende at mange gode initiativer mister opbakningen undervejs, men det er projektgruppen i BioWatt enige om skal være slut, og projektleder Flemming Goldberg-Larsen fra Energiklyngecenter Sjælland siger:

- De konkrete udfordringer og løsningsmuligheder i Region Sjælland kommer nu under lup takket være det stærke engagement fra kommunerne, landbruget og centrale forskere. Vi er desuden meget glade for den store opbakning til BioWatt fra Region Sjællands politikere, Vækstforum Sjælland og Regionalfonden. Med deres støtte er der gode muligheder for at skabe nye løsninger, der er målrettet de konkrete vilkår i Region Sjælland.

Stærkt historisk samarbejde i Region Sjælland
Samarbejdet mellem de mange aktører i Region Sjælland er en klar styrke og er med til at sikre, at bioenergiressourcerne bliver vurderet i et helhedsperspektiv og ikke i isolerede lokale kontekster.

Regionalt samarbejde er ikke nyt i Region Sjælland. Tidligere har kommunerne blandt andet haft stort held med et fælles fokus på energirenovering i det prisbelønnede REEEZ-projekt, med en samlet investeringsramme på 465 millioner kr. I fremtiden forventes også et større samarbejde omkring strategisk energiplanlægning i Region Sjælland, oplyser klyngecenteret.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078