23948sdkhjf

Norsk 10 MW-mølle under opsejling

Vindmølleproducenten Sway er nu klar til at bygge en prototype på en 10 MW havvindmølle.
Vindmøllen har været under udvikling siden 2005, og målet har været at skabe en omkostningseffektiv mølle med lav vægt. Det skriver Teknisk Ukeblad.

Derfor adskiller den sig på flere måder fra mange konkurrerende vindmøller. For det første er der tale om en direct drive mølle, hvilket betyder, at der skal bruges færre komponenter. For det andet er møllens stator udelukkende lavet af kobber og ikke som normalt en jernkerne med kobber omkring. Det skal dels være med til at reducere vægten og dels sørge for, at man undgår magnetisk tiltrækningskraft mellem stator og rotor.

- Vores løsning er unik. Med konventionel teknologi møder man en grænse, når man kommer op på 7-8 MW på grund af komponenternes størrelse. Men med vores design med to parallelle lagre kan man øge størrelsen til 10 MW eller mere, siger administrerende direktør, Ingelise Arntsen til Teknisk Ukeblad.

Vindmøllen blev for første gang præsenteret i Bremen i mandags, og næste skridt bliver produktion af en prototype, som skal testes ud for Bergen. Det kræver dog yderligere finansiering. Sway har allerede fået tilsagn om 137 mio. kr., men det samlede budget kommer til at lyde på 400 mio. kr., og virksomheden leder derfor efter industrielle samarbejdspartnere.
Læs mere om: Sway
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125