23948sdkhjf

Små blink i elnettet koster slagtegrise

Dialog mellem elnetselskaber og slagterikoncern forsøger at gøre alle klogere på, hvordan konsekvenser af spændingsdyk kan minimeres. 

I ny og næ oplever de fleste elforbrugere små blink i en lampe som følge af spændingsdyk i elnettet. Disse mikroskopiske udfald, der er svære at undgå, forårsager typisk få eller ingen gener for husholdninger og erhverv. Men der er undtagelser:

– Et spændingsdyk på 100 millisekunder, og jeg er slået hjem i Ludo, siger teknisk chef Martin Eske Carstensen fra slagterigiganten Danish Crown, der vil reducere sit CO2-aftryk med 50 procent frem mod 2030 og vil være CO2-neutral i 2050 – og derfor overvejer at skifte gas og olie ud med elektriske processer.

Fabrikschef Jesper Frandsen fra Danish Crown fortæller, at spændingsdyk især rammer slagteriet i Horsens, hvor der åbenbart er et generelt problem.

– Alle virksomheder med procesanlæg i Horsens-området er frustrerede, siger Jesper Frandsen. Han melder dog om fin lokal dialog med Konstant Net og Netselskabet N1 om, hvad parterne i fællesskab kan gøre for at minimere de lokale konsekvenser af spændingsdyk, der i sig selv er svære at reducere i antal.

Det skriver Green Power Denmark i en artikel på sin hjemmeside.

Dyk forplanter sig ned gennem elsystemet

Spændingsdyk skyldes en uskøn blanding af torden/lyn, storm/snestorm, graveskader, fugle/dyr, fejlkoblinger, fejl på elsystemet i udlandet og fejl på aldrende anlæg.

Derfor er  Green Power Denmark og Energinet opmærksomme på, at det er vigtigt, at elbranchen og industrikunderne holder tæt kontakt for at forstå hinandens udfordringer og sammen udvikle løsninger. Som et led i dialogen har Danish Crown for nylig været inviteret til at holde oplæg på Net-temadag 2023 i Middelfart.

– De fleste spændingsdyk kommer fra transmissionsnettet, hvorfra de forplanter sig ned gennem elsystemet. Spændingsdyk er nærmest en elektrisk naturlov, men det er vigtigt, at vi hele tiden er i dialog med virksomheder om svage punkter, udskiftning af udstyr og andre elementer, der kan afbøde konsekvenserne, siger specialist Steffen Rasch Olsen fra Green Power Denmark i artiklen. 

Slagtesvin bliver til biodiesel i stedet for bacon

Konsekvenserne af spændingsdyk for en virksomhed som Danish Crown er omfattende især i form af tab af slagtede grise. Efter en vis periode stilstand på det stærkt automatiserede slagteri udenfor Horsens må ca. 400 slagtesvin kasseres og sendes til DAKA, hvor de bliver til biodiesel, der er et knap så interessant alternativ til mørbrad, koteletter, flæskestege, bacon, svinekæber og andre spiselige produkter.

Et mindre stop i driften kan ifølge Danish Crown koste over 100.000 kr. Hvis genstarten trækker ud, kan der være tale om millionbeløb. pr. gang.

Belært af erfaringerne har Danish Crown lært, at det er nødvendigt med et døgnberedskab, så virksomheden hurtigt kan komme i gang igen efter de små, men trælse strømafbrydelser.

Efter et afbrud skal de ’standede’ grise manuelt tages ud af kæden af opskærings- og behandlingsanlæg, og elsystemet, der består af en 10 kV-ring og 13 transformerstationer, skal sammen med alle de andre anlæg op at køre igen i en ’stærk opstartsprocedure med en klar rollefordeling’.

Flere batterier kan afhjælpe nogle af problemerne, ligesom løbende opgradering af sårbare el-komponenter kan bidrage til at mindske skaderne og øge stabiliteten.

Måleprogram for industrien

For at blive klogere på spændingsdyk har Energinet og Green Power Denmark også foretaget en række målinger ved større industrikunder på 10 kV-nettet. 

Analysen af de registrerede spændingsdyk er i gang, og ideen er at analysere og lære af hændelserne. 

De foreløbige resultater viser, at langt de fleste af de registrerede spændingsdyk ligger indenfor de officielle krav til udstyr i industrien. En mindre andel er mere kritiske – for såvel Danish Crown som andre virksomheder.

– En enkelt virksomhed har oplevet nul hændelser – andre op til 12. Seks hændelser fordelt på fire lokationer er fra samme dag, hvor der rasede en snestorm, oplyser Steffen Rasch Olsen.

Analyserne fra Energinet og Green Power Denmark skal munde ud i en rapport om spændingsdyk. Rapporten vil henvende sig til netselskaber, som har industrivirksomheder tilsluttet deres distributionsnet samt personer, der arbejder med dimensionering af elinstallationer hos industrivirksomheder.

Se nøgletal for:
Læs mere om: spændingsdyk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.094