23948sdkhjf

Shells køb af fynsk biogasselskab møder hård kritik

Det startede som en startup i de fynske kommuner. Nu er Nature Energy overtaget af Shell, og Danmark har igen mistet kritisk infrastruktur, siger Pelle Dragsted (Ø), der sammenligner med Dong-sagen

Mens den globale oliegigant Shell netop har færdiggjort overtagelsen af det fynske biogasselskab Nature Energy, møder det nu heftig kritik fra Enhedslistens finansordfører, at dansk energiinfrastruktur igen er havnet på kapitalstærke, udenlandske hænder. Det skriver ugebrevet Mandag Morgen.

- Det skriver sig ind i en række salg af kritisk infrastruktur i Danmark, siger Pelle Dragsted, der også er forbrugervalgt bestyrelsesmedlem i elselskabet Radius, til mediet.

Han ærgrer sig over, at de økonomiske gevinster fra den årelange kommunale fynske satsning nu lander i lommerne på først kapitalfonde og derefter et af verdens største fossile selskaber.

- Det er trist, at man har frasolgt et offentligt selskab, som er kerneaktør, siger han.

Professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet Brian Vad Mathiesen har ingen holdning til salget, men er enig i, at biogassen er kritisk infrastruktur i Danmark. Han opfordrer derfor danske politikere til at begynde at interessere sig mere for ejerskab over dansk biogasteknologi. 

- Man er nødt til at tænke geopolitik og forsyningssikkerhed ind i biogasproduktionen, lyder det fra Brian Vad Mathiesen.

Nature Energy blev i 2018 solgt for 1,1 milliarder kroner af de fynske kommuner til et investorkonsortium bestående af den britiske kapitalfond Pioneer Point Partners, amerikanske Davidson Kempner Capital Management og den danske pensionskasse Sampension. I efteråret meldte Shell sig på banen som ny køber, og nu henter de private investorer hele 14 milliarder hjem på salget efter at have ejet biogasselskabet i fire år.

Pelle Dragsted sammenligner salget med Dong-sagen, men ærgrer sig over, at man ikke som med salget af Dong-aktier til Goldman Sachs har været klog nok til at beholde en ejerandel af selskabet på offentlige hænder.

- Hvis ikke de selv kan drive det, kan man jo lave en joint venture, så man kan få tilført noget kapital uden at miste ejerskabet, siger Dragsted.

Jens Otto Dalhøj, der var bestyrelsesformand for Nature Energy dengang, kan godt forstå, hvis de fynske borgere synes, det ser mærkeligt ud, at det samme selskab fire år efter det kommunale salg på 1,1 milliarder til kapitalfondene kan blive solgt for 14 milliarder kroner til Shell. Men han mener ikke, at de kommunale ejere havde noget valg, da man frasolgte Nature Energy.

- Kommunerne var ikke de rette ejere af selskabet, fordi det var så kapitalkrævende at etablere anlæggene, siger han. 

- Det ville have været at spille hasard med skatteborgernes penge.

- Dalhøj minder om, at tiden omkring salget af Nature Energy til kapitalfondene var en noget anden i 2018 end i dag. Biogas havde ikke på samme måde politikernes opmærksomhed. Desuden havde de fynske kommuner et underskud på 800 millioner kroner i selskabet. 

- Det kom vi af med ved salget. Som formand for kommunerne kunne jeg ikke gå ud og stifte endnu mere gæld,” siger Jens Otto Dalhøj. 

Men havde det ikke været klogere at lave et delvist frasalg som med Dong Energy, hvor man skaffede nogle midler til udvikling fra en investor og samtidig beholdt størstedelen af ejerskabet?

- Jeg kan ikke uddybe det for meget. Men det var en af de modeller, vi afprøvede. Vi havde ikke et ønske om at sælge Nature Energy til en udenlandsk kapitalfond. Men samtidsforståelsen er utrolig vigtig at huske her. Og på det tidspunkt kunne vi ikke komme igennem med en model som den, du foreslår, svarer Dalhøj.

Så det, du siger, er, at I ville gerne, men kunne ikke?

Ja, siger Jens Otto Dalhøj og tilføjer:

- Men det Nature Energy, der lige er blevet solgt til Shell, er et helt andet produkt end det, vi solgte, understreger han.

- Vores salg var det muliges kunst.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078