23948sdkhjf

Spildevand skal give fjernvarme i Aalborg

Aalborg Forsyning er klar til at etablere en 6 MW varmepumpe på Renseanlæg Øst

13. marts tager Aalborg Forsyning første spadestik til et storstilet projekt, der skal udnytte varmen fra det rensede spildevand på Renseanlæg Øst og omsætte det til fjernvarme svarende til 1300 husstandes årlige forbrug.

Det skal ske via en 6 MW varmepumpe, der bliver leveret af Aktive Energi Anlæg (AEA), mens bygningerne bliver opført af NCC. Anlægget skal efter planen stå færdigt i løbet 2024.

- I dag udleder vi det rensede, varme spildevand til Limfjorden, men fremover udnytter vi varmen, som er i det rensede spildevand. Det giver en optimal brug af ressourcerne. Samtidig reducerer vi også CO2-udledningen med det nye anlæg, fordi vi skal bruge mindre energi til at lave fjernvarmen, end hvis vi fx brugte kul, gas eller strøm, siger Søren Gais Kjeldsen, administrerende direktør i Aalborg Forsyning i en pressemeddelelse.

Projektet er et skridt på vejen mod den vedvarende og bæredygtige varmeforsyning, der i 2028 helt skal have erstattet den kulbaserede produktion på Nordjyllandsværket.

Til produktionen af de 6 MW fjernvarme fra det nye anlæg, skal der bruges 2 MW el.

Bestyrelsesformand i Aalborg Forsyning, Per Clausen, betegner projektet som et godt eksempel på den synergi, der er opstået ved at gøre Aalborg Forsyning til et multiforsyningsselskab.

- Nu er det blevet nemmere at lave projekter, hvor vi udnytter synergien mellem forsyningsarterne. Med projektet på Renseanlæg Øst udnytter vi en tilgængelig ressource i form af renset spildevand og bruge det til at lave fjernvarme til forbrugerne i Aalborg. Den slags projekter vil vi se mange flere af i fremtiden, siger han.

Udover varmepumpen bygger Aalborg Forsyning også en ny udløbspumpestation, der skal sikre, at renseanlægget også i fremtiden har den rette udløbskapacitet i takt med, at flere og flere husstande bliver koblet på renseanlægget. Her står Struer Kleinsmedie A/S for mekanik og smedearbejde, A/S Mortensen & Nymark for ledningsarbejde, mens Uggerly Installation står for byggestrømmen og Kærager Anlæg A/S tager sig af landskabsdelen.

Mens startskuddet til byggeriet af varmepumpen ved Renseanlæg Øst snart lyder, er et lignende, men endnu større projekt på tegnebrættet ved Renseanlæg Vest. Her er der mulighed for at opnå helt op til 20 MW fjernvarme, vurderer Aalborg Forsyning. Projektet er dog endnu ikke sat i udbud.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Ophugning af offshore-konstruktioner 100-dobler overskud på et år
Danmarks største leverandør af overskudsvarme tilbage på fuldt blus
Vindmøllernes Grauballemand på vingerne igen
Mistede 80 millioner på elregningen: Nu vil Jørn have styr på energi-sektoren
Cowi vil bygge Danmarks energiø i Nordsøen
Vestas væltet af tronen som verdens største vindmølleproducent
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Transportmagasinet
Licitationen
Søfart

Send til en kollega

0.094