23948sdkhjf

Uisolerede rør skal sikre fjernvarme til landsby

I Vridsløsemagle kan man ikke få konventionel fjernvarme, men det skal en alternativ metode råde bod på

For første gang i Danmark etableres nu fjernvarme i en hel landsby med brug af uisolerede rør og decentrale varmepumper.

Det skriver Termonet Danmark i en pressemeddelelse.

Metoden, der kan levere fjernvarme til boligområder, som ikke kan få konventionel fjernvarme, bliver rullet ud af Høje Taastrup Fjernvarme, og nedgravningen af forsyningsledningerne er netop gået i gang i Vridsløsemagle vest for København.

Det nye anlæg benytter jordvarme via et såkaldt termonet af uisolerede plastikrør på op til 30 cm i diameter. Varmen indvindes fra selve ledningsnettet og fra 23 lukkede lodrette jordvarmeboringer. Det suppleres af yderligere opvarmning med decentrale varmepumper. Høje Taastrup Fjernvarme står for driften af både termonet og varmepumper.

Foreløbig har 52 husstande i Vridsløsemagle takket ja til den nye løsning, og anlægget er forberedt for tilslutning af alle Vridsløsemagles 110 husstande. Det meste af termonettet etableres med styret underboring, det vil sige uden at grave. Varmeforsyningen forventes at være klar til drift sidst i 2023.

Direktør Astrid Birnbaum fra Høje Taastrup Fjernvarme ser den nye fjernvarmeløsning som et vigtigt skridt i udfasningen af gas og olie til boligopvarmning: 

- Vi er i Danmark globale pionerer, når det gælder kollektiv varmeforsyning i byområderne. Med termonet og decentrale varmepumper kan vi nu også etablere konkurrencedygtige løsninger langt fra eksisterende fjernvarme, siger hun.

Anlægget etableres af Høje Taastrup Fjernvarme i samarbejde med aktører, som har erfaring fra tilsvarende men mindre anlæg rundt om i Danmark.

Projekteringen er udført af Damgaard Rådgivende Ingeniører. Forsyningsnettet etableres med styret underboring af Zacho-Lind. De 23 lodrette varmeboringer varetages af GeoDrilling med Varup Termiske Boringer som udførende entreprenør. Jordvarmeboringerne forsegles med et særligt varmeledende og vandstansende tætningsmateriale leveret af Dantonit. Varmepumperne leveres af Bosch i en version, hvor service og forbrugsaflæsning svarer til konventionelle fjernvarmeunits.

Projektforslaget for det nye fjernvarmesystem er godkendt af Høje-Taastrup Kommune under varmeforsyningsloven. Der er for nylig givet miljøgodkendelse og etableringen er netop igangsat.

Kommenter artiklen (2)
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Ophugning af offshore-konstruktioner 100-dobler overskud på et år
Danmarks største leverandør af overskudsvarme tilbage på fuldt blus
Vindmøllernes Grauballemand på vingerne igen
Mistede 80 millioner på elregningen: Nu vil Jørn have styr på energi-sektoren
Cowi vil bygge Danmarks energiø i Nordsøen
Vestas væltet af tronen som verdens største vindmølleproducent
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Transportmagasinet
Licitationen
Søfart

Send til en kollega

0.11