23948sdkhjf

Klimaminister: Vi skal nok nå 2030-målsætning trods kritik

Regeringen skal nok komme i mål med målsætningen om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030. Også selv om Klimarådet tirsdag endnu en gang er kommet med kritik af regeringen i en rapport.

Sådan er meldingen fra klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M).

- Jeg er sikker på, at vi kommer til at gøre det, siger han.

Klimaministeren peger på, at "nu afgør vi for eksempel snart det første udbud på CO2-fangst, og det er jo en indsats, vi også kommer til at følge i de kommende år".

Lars Aagaard understreger, at han "respekterer fuldt ud", at Klimarådet ikke mener, at regeringen har gjort arbejdet færdigt.

Klimarådet har tirsdag udgivet sin årlige rapport, hvor rådet gør status over Danmarks indsats på klimarådet.

I rapporten konkluderer rådet blandt andet, at det bliver en udfordring at realisere planen om at nå 2030-målet. Det er nedskrevet i klimaloven, som et bredt flertal i Folketinget vedtog i 2020.

Målet handler om, at Danmark i 2030 skal have reduceret udledningen af drivhusgasser med 70 procent set i forhold til udledningsniveauet i 1990.

Klimarådet finder det positivt, at regeringen har anvist en vej til at nå 2030-målsætningen.

Men i sin rapport gør rådet, der er et uafhængigt organ af eksperter, opmærksom på, at regeringens vej indeholder "betydelige risikoelementer".

Det gælder blandt andet i forhold til fangst og lagring af CO2, en usikkerhed om den reelle effekt af den nye skattereform og så endelig regeringens planer om at lave CO2-reduktioner i landbruget.

Her er beregningerne ifølge Klimarådets rapport "baseret på umodne teknologier og underlagt en række hensyn, særligt at konkurrenceevnen i erhvervet ikke må forringes".

- Der er ingen tvivl om, at de sværeste nødder er altid dem, man har gemt til sidst. Og landbruget er en af de klimapolitisk svære nødder, siger Lars Aagaard.

Han henviser til, at ekspertgruppen for en grøn skattereform endnu ikke er kommet med anbefalinger til, hvordan landbruget mest hensigtsmæssigt kommer i mål med at reducere sin CO2-udledning med 55-65 procent i 2030.

Ekspertgruppen, der ledes af Michael Svarer, professor i økonomi ved Aarhus Universitet, skulle være kommet med sin rapport sidste efterår.

Men blandt andet på grund af folketingsvalget og den efterfølgende langvarige dannelse af SVM-regeringen bliver rapporten forsinket i op til et år.

- Den rapport kommer efter sommer. Jeg ser meget frem til at modtage den, og jeg forventer, at vi i regeringen vil følge meget hurtigt op på den, siger Lars Aagaard.

- Det er en teknisk mere kompliceret øvelse end at introducere CO2-afgift for industrien.

- Derfor skal vi have et ordentligt fagligt fundament for den diskussion. Og det får vi, når vi har rapporten fra Michael Svarer, siger klimaministeren.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Var sat på pause: Døren åbnet for fire havvindmølle-projekter
Bestod sin prøve: Hovedstadens damvarmelager er nu i drift
Redegørelse kaster nyt lys over "mysteriet" om åben dør-stoppet
Varmeselskab anklages for stor fejl - nu lægger kunderne sag an
Mærsk sælger olierelateret forretningsben i milliardhandel
Topsoe har brugt 80 millioner på gasnødplan: Det er en billig forsikring
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Transportmagasinet
Licitationen
Søfart

Send til en kollega

0.156