23948sdkhjf

Dansk PtX-udbud godkendt af EU

EU-Kommissionen har godkendt det danske PtX-udbud med en pulje på 1,25 milliarder kroner.

Udbuddet er en del af PtX-aftalen, der blev vedtaget i marts 2022, og skal støtte produktionen af grøn brint, der enten kan anvendes direkte eller videreforædles til grønne PtX-brændstoffer til blandt andet skibe og fly.

– PtX-udbuddet skal sikre realiseringen af de første brintprojekter i Danmark og er et vigtigt skridt på vejen til at realisere målsætningerne i PtX-aftalen. Vi glæder os derfor over, at Danmark nu har fået grønt lys til at udmønte midlerne, og opfordrer Energistyrelsen til hurtigst muligt at sætte gang i udbuddet, siger Michael Madsen, afdelingschef for PtX i Green Power Denmark.

Energistyrelsen forventer, at udbuddet vil betyde, at en elektrolysekapacitet på 100-200 MW bliver realiseret.

– PtX-udbuddet vil kun bringe os en lille del af vejen. Derfor har vi opfordret til, at den afsatte pulje mere end fordobles. Dertil er det vigtigt, at vi kommer i gang med at bygge brintrør i Danmark, som skal muliggøre PtX-produktion i stor skala. Samtidig skal der ske noget markant på udbygningen af vedvarende energi både på land og til havs, hvis markedet skal kunne levere på den resterende del af målsætningen i PtX-aftalen om 4-6 GW elektrolyse i 2030, siger Michael Madsen.

Green Power Denmark har tidligere foreslået, at regeringen mere end fordobler det allerede planlagte PtX-udbud på 1,25 mia. kr. ved at tilføre yderligere 1,5 mia. kr. i perioden 2024-2027.

Tiltaget kan finansieres ved den allerede budgetterede støtte til havvindmølleparker, som ikke kommer til udbetaling på grund af de højere elpriser.

Artiklen er en del af temaet Energiøer.

Se nøgletal for:
Læs mere om: PtX
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.578