23948sdkhjf

Første brønd på Tyra II er færdig

I denne uge blev den første brønd på det nye Tyra II genetableret.

Produktionen fra Danmarks største gasfelt, Tyra, blev midlertidigt stoppet før genopbygningen startede i september 2019.

Siden er de gamle platforme blevet transporteret til land og genanvendt, mens otte nye platforme er blevet bygget og installeret i den danske Nordsø.

Nu er genopbygningen i sin afsluttende fase, og parterne bag arbejder på at gøre Tyra klar til at levere gas.

Det oplyser TotalEnergies i en pressemeddelelse.

Juletræerne bliver geninstalleret

En afgørende del af det sidste kapitel i Tyra-genopbygningen er at genåbne de 42 brønde, der forbinder gassen i undergrunden med de nye Tyra faciliteter.

For omkring halvandet år siden blev hver brønd sikret med en barriere mod gas reservoiret, og de gamle produktionsventiler på toppen af brønden – de såkaldte "juletræer" navngivet efter et pyntet grantræ på grund af dets lighed i form – blev fjernet og sendt i land til renovering.

Nu bliver juletræerne geninstalleret på toppen af brøndene som snart vil blive genåbnet.

- I denne uge har vores offshore-team med succes geninstalleret det første 3,2 tons tunge juletræ oven på brønden. Juletræet kontrollerer strømmen af gas fra brønden ind på det nye procesmodul, når Tyra er tilbage i drift. I de kommende måneder vil arbejdet fortsætte med at færdiggøre de resterende brønde, siger Lars Bo Christiansen, Vicedirektør for Tyra-genopbygningsprojektet i TotalEnergies EP Danmark A/S.

Stadig meget arbejde tilbage offshore

Nøglefokus i den sidste fase af Tyra-genopbygningsprojektet er forberedelsen af de nye offshore faciliteter til den første gas.

Det omfatter geninstallering og åbning af brønde, opstart af platforme og systemer, tilslutning af faciliteter til eksisterende infrastruktur i Nordsøen og løbende test.

- Vi arbejder på højtryk for at få Tyra-gasfeltet tilbage i produktion, og vi er glade for at have nået de første vigtige milepæle i denne sidste fase af genopbygningen. I denne uge har vi afsluttet vores første brønd, men der er stadig meget arbejde tilbage offshore. Vi mobiliserer alle de kræfter, vi kan, og arbejder døgnet rundt sammen med vores partnere og leverandører for at levere den første gas så hurtigt som muligt til gavn for den danske forsyningssikkerhed, siger Lars Bo Christiansen.

Fakta om genopbygningen af Tyra

  • TotalEnergies er operatør på Tyra-feltet på vegne af DUC – et partnerskab mellem TotalEnergies (43,2%), Noreco (36,8%) og Nordsøfonden (20%).
  • Tyra er Danmarks største naturgasfelt. Før feltet blev lukket for genopbygning, var det centrum for bearbejdning og eksport af mere end 90% af den naturgas, der blev produceret i den danske Nordsø.
  • Det er nødvendigt at genopbygge Tyra, da havbunden under platformene var sunket som følge af mange års udvinding fra det underliggende kalklag.
  • Genopbygningen af Tyra-feltet omfatter tre hovedelementer: Nedtagning samt genanvendelse og bortskaffelse af de gamle Tyra-platforme; Genbrug og 13 meters forlængelse af de nuværende ben på seks platforme, som også vil få nye overdele (eng. topsides); samt en helt ny procesplatform og en ny beboelsesplatform
  • Når det genopbyggede Tyra II er tilbage i produktion, forventes feltet at levere
  • 2,8 milliarder kubikmeter gas om året, hvilket svarer til 80% af den forventede danske gasproduktion.
  • Tyra II vil levere naturgas med 30% mindre CO2 emissioner fra produktionen og vil yde et væsentlig bidrag til den danske og europæiske forsyningssikkerhed.

Kilde: TotalEnergies

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078