23948sdkhjf

Lukning af åben dør-ordning: Fuldstændig uhørt

Regeringen har i 11. time lukket den såkaldte 'åben dør'-ordning, hvor mange gigawatt grøn strøm stod klar til at blive opført. 

Fuldstændig uhørt, lyder det fra Green Power Denmark, som mener, at regeringen gambler med klimaambitionerne.

Det skriver Green Power Denmark i en pressemeddelelse.

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet vurderer, at havvindmølleprojekter og øvrige vedvarende energiprojekter under åben dør-ordningen kan være i strid med EU-retten. Derfor har Energistyrelsen stillet sagsbehandlingen af projekterne i bero, indtil der er en nærmere afklaring i sagen.

- Det her er fuldstændig uhørt. Regeringen smækker pludselig døren til den grønne omstilling i med et brag, der sender chokbølger igennem hele den grønne energibranche. Virksomhederne har lavet et kæmpe forarbejde og er klar til at bygge mere grøn energi, og så trækker regeringen stikket på 'åben dør'-ordningen i 11. time. Det er simpelthen ikke i orden. Det er et brud på den måde, vi historisk har drevet energipolitik i Danmark og skaber enorm usikkerhed om de grønne investeringer, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark og fortsætter:

- Beslutningen er en kæmpe mavepuster til vores klimaambitioner. Nu står vi kun tilbage med de planlagte ni gigawatt havvind, hvor udbuddene slet ikke er kommet i gang. Samtidig ser vi, at udbygningen af vindmøller og solceller på land snegler sig afsted. Vi befinder os i en situation, hvor vi akut mangler grøn strøm til vores 2030-klimamål, Power-to-X-ambitioner og mål om at blive nettoeksportør af grøn strøm.

Zig-Zag-kurs

Green Power Denmark havde gerne set, at man havde ladet projekterne køre videre og tildelt tilladelser til forundersøgelser til de mange projekter, der stod klar i startboksen. I mellemtiden kunne regeringen få afklaret udestående juridiske og politiske spørgsmål, uden at det kostede tempo i den grønne omstilling.

- Det her er endnu et eksempel på en ekstrem zig-zag-kurs på klima- og energiområdet. Det skorter ikke på klimaambitioner, men med indtægtsloft, reform af elmarkedet og nu skrotning af Åben dør-ordningen skaber man uro om grønne investeringer og svækker tilliden til Danmark blandt udviklere og investorer. Danmark og klimaet har brug for den billige, grønne strøm, der ville komme fra åben dør-projekterne. Det skal man simpelthen finde en løsning på nu og hurtigst muligt få afklaret EU-udfordringen, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.

Artiklen er en del af temaet Energiøer.

Se nøgletal for:
Læs mere om: Åben-dør-ordningen
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.532