23948sdkhjf

Energistyrelsen stiller alle Åben dør-havvindprojekter i bero - Erhvervslivet raser og ministeren ærgrer sig

Tvivl om åben dør-ordningens lovlighed får Energistyrelsen til at stille sagsbehandlingen af 33 havvind- og vindprojekter i bero, indtil EU har undersøgt ordningen.  Erhvervsorganisationer og virksomheder raser, mens ministeren ønsker hurtig afklaring i EU. 

Sagsbehandlingen af havvindmølleprojekter og andre vindenergiprojekter under den såkaldte åben dør-ordning stilles nu i bero. 

Det rammer 31 havvindprojekter, som potentielt vil kunne producere mange årlige gigawatt grøn strøm og bidrage væsentligt til Danmarks grønne energiomstilling. 

Styrelse lukker døren for mange GW-havvind - se de 31 projekter her

Det oplyser Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

I strid med EU retten?

"Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet har, i dialog med regeringens statsstøttesekretariat, vurderet, at tildeling af tilladelser til havvindmølleprojekter og øvrige VE-projekter (vedvarende energi, red.) under åben dør-ordningen kan være i strid med EU-retten," skriver Energistyrelsen. 

"Energistyrelsen har derfor stillet sagsbehandlingen af alle verserende sager under åben dør-ordningen i bero, indtil ordningens forhold til EU-retten er undersøgt nærmere. Tilsvarende vil gøre sig gældende for eventuelle nye ansøgninger."

Ifølge EnergiWatch ønsker Energistyrelsen EU's øjne på to forhold omkring åben dør-ordningen, der blev indført allerede i 1999. 

Det ene, som styrelsen ønsker undersøgt. er  legaliteten ved først-til-mølle-princippet. 

Det andet er, om det er konkurrenceforvridende, at udviklerne gennem ordningen får plads til at opføre havvind uden betaling, mens der skal betales for at gøre det samme gennem de almene udbud.

Chokreaktioner fra branchen

Green Power Danmark, organisationen for grønne energivirksomheder er målløs over Energistyrelsens træk. 

I en pressemeddelelse kalder adm. direktør Kristian Jensen beslutningen for fuldstændig uhørt:

- Regeringen smækker pludselig døren til den grønne omstilling i med et brag, der sender chokbølger gennem hele den grønne energibranche. Virksomhederne har lavet et kæmpe forarbejde og er klar til at bygge mere grøn energi, og så trækker regeringen stikket på ’åben dør’-ordningen i 11. time. Det er simpelthen ikke i orden. Det er et brud på den måde, vi historisk har drevet energipolitik i Danmark og skaber enorm usikkerhed om de grønne investeringer, udtaler Kristian Jensen. 

DI-direktør Lars Sandahl er inde på det samme og kalder beslutningen for den ”potentielt største forhindring for den grønne omstilling".

Fra Ørsted og CIP, som står bag mange af de nu indstillede åben-dør-projekter, skriver til EnergyIslandNews, at de er både overraskede, ærgerlige og bekymrede over Energistyrelsens beslutning.   

Klimaministeren i aktion 

Energistyrelsens minister, klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aaagaard, udtaler, at han er "dybt frustreret" over situationen men respekterer, at Energistyrelsen handler på "en risiko for strid med EU-retten." 

”Den konkrete situation rejser en masse spørgsmål om konsekvenserne for de enkelte ansøgninger og ordningen, som skal afklares. Jeg kan forsikre om, at jeg kommer til at forfølge hurtige svar på vegne af de ansøgere, som for nuværende er efterladt i usikkerhed om fremtiden for deres projekter,” skriver ministeren.  

Lars Aagaard har derfor bedt Energistyrelsen om en redegørelse af forløbet. 

Ministeren har også rakt ud til Margrethe Vestager, næstformand i EU-kommissionen, for en dialog om vurderingen og rammerne for VE-udbygning i EU. 

”Regeringen står fast på sine ambitioner for udbygningen af vedvarende energi. Ud over afklaring om, hvor vidtrækkende konsekvenserne er, vil jeg sætte mig i spidsen for at se på, hvad vi i øvrigt kan gøre for at skrue op for tempoet i udbygningen af havvind, herunder smidigere modeller for udbygning af havvind, eventuelt i form af en opdateret koncessionsmodel,” slutter Lars Aagard. 

Artiklen er en del af temaet Energiøer.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079