23948sdkhjf

Green Power Denmark: Indtægtsloft er et skræmme-eksempel på paniklovgivning

EU-Kommissionen kom i efteråret på baggrund af energikrisen med en forordning, som pålagde medlemslandene at sætte et loft over elproducenternes indtjening på 180 euro (1350 kroner) pr. MWh i perioden fra 1. december 2022 til 30. juni i år.

- EU-Kommissionen ønskede at fremstå handlekraftig og foreslog det her hasteindgreb. Men indtægtsloftet har aldrig været en god ide. Det er et skræmmeeksempel på paniklovgivning, og det ser vi nu konsekvensen af. Det giver bare en masse bureaukrati. Vores vurdering er, at indtægtsloftet vil give markant færre indtægter, end regeringen forventer, siger Kristian Jensen, administrerende direktør i Green Power Denmark, i en pressemeddelelse.

Markedet fungerer

Han forklarer, at de ekstraordinært høje elpriser først og fremmest skyldes manglen på russisk gas.

- Markedet fungerer og sender med de høje el- og gaspriser et signal til forbrugerne om at bruge mindre energi. Den eneste reelle løsning på de høje energipriser er at producere mere billig, grøn energi og at energieffektivisere, siger Kristian Jensen.

Udviklere og producenter af vedvarende energi sender i vidt omfang overskuddet tilbage i nye investeringer. Derfor har vi hele tiden været modstandere af forslaget om at ekstra-beskatte dem, der skal foretage disse store investeringer. Kristian Jensen, administrerende direktør, Green Power Denmark

Han fortæller, at forbruget af naturgas og strøm nu er faldet, og det samme er prisen på både gas og el.

- Naturgas bliver nu handlet til en lavere pris, end før Ruslands invasion af Ukraine, og det er væsentligt under Kommissionens indtægtsloft. Dermed har forbrugerne allerede oplevet den lettelse af regningen, som ideen om et indtægtsloft var udtryk for. Samtidig er det overordentligt svært at udpege de producenter af vedvarende energi, som har haft en såkaldt overnormal profit. Det skyldes, at den største del af elproduktionen bliver handlet på lange kontrakter, som er til en helt anden pris end den, man ser på det daglige marked, siger Kristian Jensen og tilføjer:

- Derfor er regeringens konklusion også, at der er væsentligt færre penge at hente ved at indføre et indtægtsloft for elproducenterne.

Mere sol og vind

Ifølge Green Power Denmark og Kristian Jensen er den langsigtede løsning, at vi får opført flere vindmøller og solceller, som kan erstatte energien fra naturgas og give europæerne billigere energi.

- Udviklere og producenter af vedvarende energi sender i vidt omfang overskuddet tilbage i nye investeringer. Derfor har vi hele tiden været modstandere af forslaget om at ekstra-beskatte dem, der skal foretage disse store investeringer, siger Kristian Jensen.

Mellemhandlerne en dansk styrkeposition

Det har været en særskilt diskussion om mellemhandlerne på elmarkedet skal beskattes ekstraordinært af deres overskud. Danmark er hjem for en lang række mellemhandlere, som køber og sælger strøm på det internationale marked. Regeringen har valgt ikke at beskatte mellemhandlerne ekstraordinært, og det fortjener ros, mener Green Power Denmark.

- Vi har mange mellemhandlere i Danmark, som er aktive på tværs af EU. Det er faktisk lidt af en dansk styrkeposition, og de er med til at skabe værdi og arbejdspladser i Danmark. De udfylder en vigtig rolle i elmarkedet og er med til at sikre stabile priser for både producenter og forbrugere. Så det er klogt, at regeringen har slået koldt vand i blodet og ikke underminerer en dansk styrkeposition, siger Kristian Jensen.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109