23948sdkhjf

Fjernvarme Fyn under lup for at fragte kul med 'uldent' rederi

Var de 100.000 tons kul, der erstattede russisk naturgas og kom fra Sydafrika, fedtet ind i Rusland? Nej, det var kullet ikke, men rederiet er 'uldent', lyder det fra Odense Kommune

Fjernvarme Fyn har nu undersøgt det cypriotiske rederi Raduga, der har leveret kul som erstatning for russisk naturgas. 

Vi skal ikke kanalisere penge til den russiske krigsmaskine, og det gør vi heller ikke Borgmester i Odense Kommune, Peter Rahbæk Juel

Rederiet har nemlig sejlet flittigt i russiske havne to uger, før det leverede kul til Odense.

Det skriver TV2 Fyn.

Det har givet politikerne i Odense Kommune løftede øjenbryn, efter at Fyens Stiftstidende har afdækket, at det cypriotiske rederi Raduga, der har leveret kul til Fjernvarme Fyn, har russiske forbindelser.

Aktiv i russiske havne 

I efteråret 2022 fik Fjernvarme Fyn, der ejes af Odense Kommune og Nordfyns Kommune, leveret de mange tons kul. Bestillingen på kullene blev besluttet i foråret 2022, fordi man ikke ville fyre med russisk naturgas efter Putins invasion af Ukraine.

Kullene er hentet fra Sydafrika, men i ugerne inden leverancen til Fjernvarme Fyn var den cypriotiske slæbebåd 'Raduga Proton' særdeles aktiv i flere russiske havne, blandt andet kulhavnen Vysotsk i Rusland, viser en kortlægning af skibet, som Fyens Stiftstidende har foretaget via Marine Traffic.

Så måske var de 100.000 tons kul, der skulle erstatte russisk naturgas og komme fra Sydafrika, fedtet ind i Rusland, skriver TV2 Fyn. 

Kanaliserer ikke penge til Rusland

Men nej, det er kullet ikke, ifølge økonomiudvalget i Odense Kommune, der tirsdag blev orienteret af Fjernvarme Fyn om sagen.

- Det gav mig i hvert fald anledning til at få en redegørelse fra Fjernvarme Fyn, og det har vi fået, fordi vi er meget optaget af, at vi ikke skal kanalisere penge til den russiske krigsmaskine, og det gør vi heller ikke. Det gør Fjernvarme Fyn heller ikke, fordi skibet har været anløbet russiske havne, før det fragtede kul fra Stigsnæs og over til Fynsværket, siger borgmester i Odense Kommune, Peter Rahbæk Juel, til TV2 Fyn.

Et 'uldent' rederi

Rederiet Raduga hører hjemme på Cypern, men direktøren er tidligere sovjetisk statsborger, og vicedirektøren er nævnt i forbindelse med de såkaldte Panama Papers, der afslører, hvordan rige mennesker har penge i skattely. Men det er man opmærksom på fra odenseansk side, lyder det fra kommunens by- og kulturrådmand Søren Windell, der kalder selskabet for uldent i kanten.

- Og der er også en af dem, (vicedirektøren i Raduga, red.) der har ændret navn i forbindelse med en hvidvaskskandale. Så det er et selskab, der ikke er lige så rent som nogle af de andre rederier, vi kender til, så det er der opmærksomhed på, siger Søren Windell til mediet.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111