23948sdkhjf

Stort potentiale i CO2-fangst fra affaldsenergien: En reduktion af kapaciteten spænder ben

En ny analyse fra Concito fastslår at der er et stort potentiale i CO2-fangst fra affaldsenergi. Det vurderes at der er et potentiale på fangst af 2 mio. tons CO2 fra affaldsforbrænding i 2030.

Det kræver dog en ændring i lovgivningen.

-Concito opfordrer til at annullere målet om at reducere affaldsforbrændingskapaciteten til 70 procent, da det hæmmer anlæggenes investeringsvillighed i reduktionsteknologier, når det er uklart hvilke anlæg, der skal lukke frem mod 2030, fremgår det af analysen.

Netop den udmelding bakker Dansk Fjernvarme op om.

- Vi har længe kaldt på, at det ikke er holdbart at affaldsenergianlæggene skal reduceres med 30 procent. Det er ikke godt for miljø og klima. Det er uhensigtsmæssigt for fastholdelse af vores forsyningssikkerhed. Og nu ser vi at det også hæmmer vores potentiale for at reducere CO2 og dermed indfri vores klimamål, siger Rune Moesgaard, politisk chef fra Dansk Fjernvarme. Og han fortsætter:

- Der er sket meget siden aftalen blev lavet i 2020. Derfor bakker vi op om Concitos anbefaling om at annullere målet og i stedet skabe rammerne for øget muligheder for CO2-fangst på anlæggene, siger Rune Moesgaard.

I den nye regerings regeringsgrundlag er der en ambition om et klimamål på at reducere udledningerne med 110 procent i 2050. Dette vil kræve, at Danmark fjerner CO2 fra atmosfæren i meget stor skala, såkaldte negative udledninger.

I alt kræver 110 procent et netto-optag af CO2 fra atmosfæren på knap 8 mio. tons i 2050, da udledningerne i 1990 var 78 mio. tons CO2e. 

Oplagt kilde

Af Concitos analyse fremgår det at affaldsforbrændingsanlæg er oplagte kilder til CO2-fangst, da de er i fuld drift stort set hele året rundt og udleder relativt store mængder CO2 per anlæg.

- Dette giver høj drift til et CO2-fangstanlæg, hvilket er med til at minimere omkostningen per ton fanget CO2, skriver Concito i rapporten.

Potentialet er altså i følge Concito på 2 mio. tons CO2 fra affaldsforbrænding i 2030, hvor af ca. 1,5 mio. ton CO2 er biogene, da tre fjerdedele af affaldet forventes at være biogent i 2030. Dette tæller således som negative udledninger i klimaregnskabet, hvis denne CO2 lagres permanent.

I dag udleder affaldsforbrændingsanlæg i alt 3,7 mio. ton CO2, hvor godt halvdelen er biogent. Dette forventes at falde til ca. 2,9 mio. ton i 2030, med implementering af nuværende politiske aftaler, hvor kapaciteten til forbrænding skal reduceres med ca. 30 procent

- Men selv med et markant fald i kapacitet til forbrænding er der et stort potentiale for CCS på affaldsforbrænding, skriver Concito i sin rapport. 

Rette rammer

Hos Dansk Affaldsforening er man i hvert tilfælde klar til at levere på CO2-fangst-målene. Men også her efterlyses de rette rammer

- I den kommunale affaldssektor er vi klar til at levere på de nye klimamål – og især CO2-fangst fra forbrændingsanlæg rummer et stort potentiale på cirka 2 mio. tons CO2. Men det kræver de rette rammer til investeringer, og at vi ser affaldsforbrænding som kritisk infrastruktur og bevarer “hvile i sig selv-princippet, lyder det fra Arne Boelt, formand for Dansk Affaldsforening. 

Også han peger på at en reduktion af kapaciteten på affaldsforbrænding med 30 procent frem mod 2030 er problematisk. Ikke kun på grund af potentialet for CO2-fangst, men også fordi man med en reduktion vinker farvel til 140.000 husstandes varmekilde. 

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093