23948sdkhjf

Danmarkshistoriens største havvindmøllepark i udbud senere i år

Køreplanen for opførelsen af Danmarkshistoriens største havvindmøllepark ligger klar - ny Cowi-analyse opridser tidsplanen og hovedopgaverne i det store projekt

Omkring 250 havvindmøller – fordelt på to vindparker i Østersøen syd for Bornholm, bliver dynamoen i den kommende Energiø Bornholm, der skal stå klar i 2030 og derfra årligt producere 3 gigawatt (GW) strøm til Danmark og andre lande, i første omgang Tyskland.  

En ny rapport fra ingeniørrådgiveren Cowi opridser tidsplanen for udbuddet af det gigantiske anlægsprojekts havvindmøllepark, som Energistyrelsen er myndighed på. 

Markedsdialog med seks-syv aktører

Da Energistyrelsen i august 2022 afholdt markedsdialog om havvindmølleparken til Energiø Bornholm deltog seks-syv internationale energiselskaber. 

I Danmark er Ørsted og Vattenfall kendte aktører på opførelse af havvindmølleparker, men også internationale selskaber byder på danske projekter, for eksempel tyske RWE, der sidst i 2021 i konkurrence med andre energiselskaber, via sit I/S Thor Wind Farm, vandt udbuddet for Danmarks hidtil største havvindprojekt, Thor Havvindmøllepark, på 1 gigawatt i den danske Nordsø.

Kæmpe-udbud sidst i 2023

Ovenpå markedsdialogen arbejder Energistyrelsen nu på det udbudsdokument, som forventes at blive annonceret i 4. kvartal i år. Herefter har interesserede energiselskaber et år til at arbejde på deres tilbud, og i 4. kvartal 2024 ventes Energistyrelsen at kunne tildele kontrakten på Danmarkshistoriens største havvindmøllepark til et eller to selskaber. 

Vinderen af udbuddet bliver herfra bygherre på projektet og skal både opføre og drive havvindmølleparken. Anlægsopgaven forventes gennemført i løbet af de sidste tre-fire år perioden frem mod 2030, hvor parken skal stå klar. 

Tidsplan for Energiø Bornholms havvindmøllepark

Havvindmølleparken til Energiø Bornholm skal stå klar i 2030 og blive Danmarkshistoriens hidtil største. Energistyrelsen er bygherre på parken, som ventes udbudt sidst på året i år: 

4. kvartal 2023: Udbud af havvindmølleparken

4. kvartal 2025: Koncessionen tildeles en eller to aktører

2027: Indledende arbejder på elinfrastruktur, substations, fundamenter

2028: Fortsat forberedelse, fundamenter, substations mv., evt. rejse de første møller

2029: Installation af møller, test og nettilslutning

2030: Færdig installation, test og tilslutning, oprydning

Kilde: Energiø Bornholm - Erhvervspotentialer, Cowi.

En lang liste af store kontrakter

Foruden hovedkoncessionen på havmølleparken, vil der være en række andre store kontrakter i forbindelse med projektet, skriver Cowi i rapporten "Energiø Bornholm - Erhvervspotentialer" og oplister, hvilke fire hovedopgaver, der skal løses i forbindelse med byggeriet af havvindmølleparken:

  • Leverance og installation af havvindmøllerne: Bygning af møllerne, transport frem til pre-assembly havn og selve installationen på sitet.
  • Leverance og installation af substations, fundamenter, overgangstykker mellem fundament og mølle og transport frem til pre-assembly havn og installation.
  • Interne kabler med netforbindelser som lægges på havbunden mellem havvindmøllerne og substations og ind til land.
  • Overordnede transport- og logistikopgaver: Transport af møller (mølledelene) fra fabrik og frem til pre-assembly havn, lastning af installationsskibe med mølledele til havvindmølleparken. 

Artiklen er en del af temaet Energiøer.

Se nøgletal for:
Læs mere om: energiø bornholm
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.612