23948sdkhjf

Politisk grønt lys til storskala CO2-lagring

På årets sidste mødedag i Folketinget blev to lovforslag vedtaget.

Det ene sikrer udmøntning af den første CCUS-pulje i Danmark og lige vilkår for de aktører, der kan byde på den. 

Det andet er starten på et pilotprojekt med CO2-lagring i den danske undergrund ved Stenlille såvel som transport af brint i rør og lagring i undergrunden.

Det oplyser Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.

Lovforslagene har dog det tilfælles, at de er med til at understøtte udviklingen af et dansk marked for CCUS - en proces, hvor drivhusgasser fra danske skorstene fanges og anvendes eller pumpes ned i undergrunden.

- Visioner er gode, men handling er endnu bedre. Derfor er jeg glad for, at vi i 2025 kan fange drivhusgasser fra danske skorstene og pumpe dem ned i undergrunden – det vil føre reduktioner med sig og bidrage til 70-procentsmålet. Kort sagt har vi nu både opskrift og ingredienser til et grønt, dansk erhvervseventyr – vi mangler bare at bage kagen, og det er det arbejde, der kan gå i gang nu, og så ovenikøbet med bred opbakning fra partierne i Folketinget, siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M).

Danmark skal nå sine klimamål, og fangst, anvendelse og lagring af CO2 (CCUS) er et nødvendigt virkemiddel. Den første CCUS-pulje modtager endeligt bud indtil 10. februar 2023.

CO2-lagring ved Stenlille

Med det vedtagne lovforslag får Energinet igennem sit datterselskab, Gas Storage, hjemmel til at lagre CO2 i et pilotprojekt ved Stenlille i Sydvestsjælland. Projektet skal give større viden om teknologien og danske værdikæder for CCS.

Folketinget gav også grønt lys til en ny rammeregulering for dansk brintinfrastruktur. Infrastrukturen skal gøre det muligt at transportere og lagre brint. Formålet er at bidrage til den grønne omstilling og fremme udviklingen af brint og grønne brændstoffer.

Ligesom gas kan brint transporteres i rør, og brint indarbejdes derfor nu i loven om gasforsyning. Næste skridt er et oplæg til brintinfrastruktur, som regeringen vil præsentere i det nye år.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078