23948sdkhjf

Energiø-Stafetten: Jacob Trøst, Bornholms Regionskommune

Sidste uges Energiø-stafetholder, vicedirektør i Energistyrelsen, Mogens Hagelskær, sendte stafetten videre til borgmester Jacob Trøst, Bornholms Regionskommune.

”Jacob arbejder konstruktivt for, at Bornholm og Danmark bidrager til den grønne omstilling. Samtidig er den lokale opbakning og engagement en væsentlig faktor for realisering af den samlede grønne omstilling”, lød Mogens Hagelskærs begrundelse for at interviewstafetten skal sendes videre til netop Jacob Trøst. 

Jacob Trøst (K), borgmester i Bornholms Regionskommune

Hvad er din rolle i forhold til Energiø Bornholm?

- At sikre, at Bornholm får mest muligt ud af energiøen i forhold til arbejdspladser og at sørge for, at bornholmerne er oplyste om, hvad de får med energiøen, og at projektet samtidig ikke forstyrrer vores fantastiske omgivelser mere end højst nødvendigt.

Hvad var din umiddelbare tanke, da du første gang hørte om Energiø Bornholm?

- At det var en god ide og rigtigt tænkt, at vi udnytter de potentialer for produktion af billig strøm fra vind og sol, som Bornholm har med sin placering her, midt i Østersøen.

Hvad fylder lige nu mest i dit arbejde med projektet?

- Lige nu er det især at facilitere udvidelsen af Rønne Havn som forberedelse til projektet og at sikre, at energiøens landanlæg på Sydbornholm - som utvivlsom vil komme til at fylde i landskabet, medfører mindst mulige gener for både natur og borgere. Det er afgørende, at borgerne involveres så meget som muligt i processen, så de forstår og forhåbentlig bakker op om projektet.

Hvad ser du som den største udfordring for Energiø Bornholm?

- Den største udfordring er, at store infrastrukturprojekter altid vil fylde i landskabet og, at der samtidig eksisterer en præmis om "ikke i min baghave". De fleste ved godt, at vi er nødt til at gøre os fri af olie og gas, men hvorfor skal lige Bornholm ofre sig for at Danmark og Europa kan få grøn strøm, og hvad er der i det for øen og for os? Vi har på Bornholm en exceptionel smuk natur, som vi værner om. Derfor skal vi bestræbe os meget på, at energiøen ikke kommer til at fylde for meget, hverken bogstaveligt eller i hovederne på os.

Hvilken del af projektet ser du personligt mest frem til?

- Jeg interesserer mig for ny teknologi og maskiner, så at komme ned på havnen i Rønne og se de store vindmøller og kraner, ser jeg meget frem til. Og så glæder jeg mig til fortsat at følge processen, hvor mange forskellige aktører arbejder sammen på at få projektet til at blive en succes for Bornholm.

Hvem sender du stafetten videre til – og hvorfor?

- Jeg sender stafetten videre til Søren Møller Christensen, der er konstitueret direktør i Baltic Energy Island, der samarbejder om forberedelsen og koordineringen af energiøen lokalt. Søren ser muligheder, er visionær og formår at tænke ud af boksen.

Artiklen er en del af temaet Energiøer.

Se nøgletal for:
Læs mere om: Energiø-Stafetten
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.578