23948sdkhjf

Skudt over målet: Langt færre end ventet har brugt statens energilån

Forventningen om at udstede lån for op mod 45 milliarder kroner var skudt over målet.

Et bredt politisk flertal ville tidligere på året sende en hjælpende hånd til de mange danskere, der oplever stigende energiregninger.

Men nu viser det sig, at langt færre end ventet har gjort brug af den indefrysningsordning af energiregninger, som skulle være et lys i en ellers mørk tid.

Det skriver TV 2.

Det var forventet, at der ville blive udstedt energilån for op mod 45 milliarder kroner.

I de første syv uger af ordningens levetid er der blevet udstedt lån for 85 millioner kroner, oplyser Energistyrelsen til TV 2.

- Det er stort set ingenting. Så godt som nul faktisk. Ud fra det kan man sige, at ordningen ikke rigtigt er kommet i gang, siger Las Olsen, chefanalytiker hos Danske Bank, til TV 2.

Lånet gør det muligt at udskyde en del af betalingen af el-, gas- og fjernvarmeregningerne til senere.

Der er tale om en indefrysning af den del af energiregningerne, som overstiger de udgifter, private husholdninger og virksomheder havde til el og gas i fjerde kvartal 2021.

Det er både muligt for private og virksomheder at benytte ordningen. Men det er ifølge TV 2 næsten kun private, der har tilmeldt sig.

En analyse foretaget af SMV Danmark, der repræsenterer 18.000 små og mellemstore virksomheder, viste i november, at kun få af organisationens medlemmer ville gøre brug af den.

0,6 procent af de virksomheder, der deltog i undersøgelsen, var klar til at tage imod lånet. 97 procent sagde nej tak.

Årsagen til den lave tilslutning er ifølge analysen blandt andet, at virksomhederne er bekymrede for at stifte stor gæld. Og så mener en stor del af virksomhederne, at renten er for høj.

Renten på lånet er fastsat til 4,4 procent. Men de årlige gebyrer for lånet er ikke fastsat.

Gebyrerne vil afhænge af, hvor mange der optager lånet, og dermed hvor mange virksomheder omkostningerne ved låneordningen skal fordeles på.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093